Evb

Uterus sarkom basics

Livmoder sarkomer udgør omkring 3 procent af livmoder kræft, og forekomsten er faldende.

Uterin sarkom er en kræft i muskler og væv i livmoderen (livmoderen).

Kræft i livmoderen og endometrium
Sarkomer er kræft, der starter fra væv, såsom muskel, fedt, knogler og bindevæv (det materiale, der danner sener og ledbånd). Kræftformer, der starter i epitelceller, de celler, der linje eller dækning de fleste organer, kaldes karcinomer.

Mere end 95 procent af kræft i livmoderen er karcinomer. Hvis karcinom starter i livmoderhalsen, kaldes det en cervixkarcinom. Karcinomer starter i endometriet, foring af livmoderen, kaldes endometrie karcinom.

Mest uterine sarkomer falder i en af ​​to kategorier, baseret på den type celle, de udviklede sig fra:

  • Endometriske stromale sarkomer udvikle sig i støtte bindevæv (stroma) af endometriet. Disse kræftformer er sjældne, repræsenterer lidt over 1 procent af alle livmoder kræft. Disse tumorer kan opdeles i to grupper: lav kvalitet og udifferentierede (high-grade). Low-grade endometrie stroma sarkomer tendens til at vokse langsomt - patienter med disse tumorer har en bedre udsigter end dem med udifferentierede tumorer.
  • Uterine leiomyosarcomer starter i den muskulære livmodervæggen kendt som myometriet. Disse tumorer udgør omkring 2 procent af kræft, der starter i livmoderen.

En anden type af kræft, der starter i livmoderen kaldes carcinosarcoma. Disse kræftformer starter i endometriet og har træk fra begge sarkomer og carcinomer. De kan inddeles med uterine sarkomer, men mange læger mener, de er mere nært beslægtet med kræftsvulster. Disse kræftformer er også kendt som maligne blandede mesodermale tumorer eller maligne blandede Müllerske tumorer.

Godartede tumorer
Flere typer af godartede (ikke-kræft) svulster kan også udvikle sig i bindevævet i livmoderen. Disse tumorer, såsom leiomyoma, adenofibromas og adenomyomas, er også kendt som fibroid tumorer. Det meste af tiden, disse tumorer kræver ingen behandling. Behandlingen kan være nødvendig, men hvis de begynder skaber problemer - såsom bækkensmerter, kraftig blødning, hyppig vandladning, eller forstoppelse. I nogle tilfælde er tumoren fjernes, mens resten af ​​livmoderen på plads. Nogle nye behandlinger kan ødelægge disse godartede tumorer uden kirurgi, ved at blokere de blodkar, der sætter dem ved at dræbe tumorceller med elektrisk strøm eller ved frysning dem med flydende kvælstof. En anden mulighed er at fjerne hele livmoderen (operation kaldet en hysterektomi).

Uterus sarkom statistik

Den europæiske Cancer Society er seneste skøn for kræft i livmoderen corpus (kroppen af ​​livmoderen) i Europa er for 2010:

  • Omkring 43.470 nye tilfælde af kræft i livmoderen corpus vil blive diagnosticeret, men kun omkring 1.200 af disse sager vil være uterine sarkomer.
  • Omkring 7.950 kvinder i Europa vil dø af kræft i livmoder korpus i løbet af 2010.

Forekomst af livmoderhalskræft sarkom cancer har været faldende siden 1998 efter en periode med stigning i det foregående årti. Dødeligheden fra livmoder sarkom har været stabile siden 1992 efter at være faldet fra 1975 til 1992.