Evb

Strålebehandling for leverkræft

Strålebehandling er ofte brugt til at skrumpe leverkræft tumorer enten før eller i stedet for kirurgi.

Primær leverkræft, kræft, der starter i leveren, er vanskelige at behandle. Forskere har forsøgt mange typer af behandlinger fra kemoterapi til strålebehandling, med kun begrænset succes. Lige nu, er den eneste kur mod leverkræft er kirurgi - skære ud kræften helt.

Ofte er strålebehandling gives enten før - eller endda i stedet for - kirurgi. For nogle patienter er den stråling, der anvendes til at skrumpe kræft nok så kirurgi er blevet en valgmulighed. I dette tilfælde ville patienten modtage strålebehandling og lægen vil overvåge størrelsen af ​​tumorerne. Derefter, når det anses for sikkert at gøre operationen, vil kirurgen fjerne kræft dele eller måske gøre en transplantation.

Strålebehandling er også gjort for palliativ behandling. Strålingen kan hjælpe skrumpe tumorer nok så symptomerne på leverkræft ikke er så stærke eller smertefuld.

Leverkræft behandling: ekstern strålebehandling
Når de fleste mennesker tænker på strålebehandling som en kræftbehandling, de normalt forestiller maskinerne, ligesom røntgenstråler, der leverer stråling til et sted eller pletter markeret på din krop. Dette kaldes ekstern stråling. Denne type stråling fungerer ikke godt for leverkræft, siger Steven Sorscher, MD, en assisterende professor i medicinsk onkologi ved Washington University School of Medicine. Ekstern stråling helbreder ikke leverkræft, og har heller ikke vist sig at hjælpe mennesker kæmper leverkræft leve længere.

En nyere form for ekstern stråling kan være en bedre løsning. Tredimensionale konform strålebehandling (3DCRT) bestemmer den nøjagtige placering af kræftsvulster via computer kortlægning, som reducerer skade på omgivende væv og tillader højere doser for at være rettet lige ved tumor eller tumorer.

Leverkræft behandling: intern strålebehandling
En anden strålebehandling mulighed er intern stråling. Forskere har fundet måder at levere stråling direkte til nogle kræftformer inde i kroppen - en procedure kaldet intern strålebehandling eller radioembolization. Denne behandling bliver brugt i nogle patienter med leverkræft.

For at angribe kræftceller i leveren, ville lægen injicere små perler eller olier i den hepatiske arterie, en hovedpulsåren, der går til leveren, og hvorigennem blodlegemer fodrer kræft. Dr. Sorscher forklarer: "Du kan kæde et kateter gennem hepatiske arterie og injicere disse glasperler og strålingen vil blive leveret mere direkte til kræft."

Leverkræft behandling: risici og virkninger af strålebehandling
En af de ulemper, der gør stråling vanskeligt at bruge som en behandling for leverkræft er de høje doser er nødvendige for at dræbe kræftceller. Disse høje doser også dræbe raske leverceller, som er nødvendige for at holde resten af ​​leveren fungerer korrekt. Derfor har folk, der undergår ikke-orienteret ekstern strålebehandling risikerer at skade resten af ​​leveren og andre dele af kroppen.

Andre virkninger fra ekstern strålebehandling kan omfatte:

  • Træthed
  • Kvalme, opkastning
  • Diarré
  • Interferens med seksuelle relationer
  • Rød, rå, irriteret hud ved stråling webstedet

Skønt de ovennævnte risici og virkninger oftere ses med ekstern bestråling, er nogle af dem (såsom træthed) oplevede også med intern stråling. Men bivirkningerne bør reduceres med intern stråling sammenlignet med ekstern ansøgning, fordi strålingen er inde i din krop, og kun påvirker vævet omkring den. Fordi implantater radioaktivt, kan du blive bedt om at holde sig væk fra visse grupper af mennesker, såsom gravide kvinder, mens din behandling er aktiv.