Evb

Prostatakræft og screeningstest

Rutinemæssige test for prostatakræft er blevet mere almindelige i de seneste 20 år, men til hvilken alder bør de begynde? her er de europæiske Kræftens Bekæmpelse anbefalinger.

Screening refererer til test for at finde en sygdom som kræft hos mennesker, der ikke har symptomer på denne sygdom. Prostatakræft kan ofte findes tidligt ved at teste mængden af PSA (prostata-specifikt antigen) i blodet. En anden måde prostatakræft er fundet tidligt, er, når lægen gør en digital rektal eksamen (DRE). Dette er, når en læge sætter en behandsket finger i endetarmen for at føle prostata. Fordi prostata ligger lige foran rektum under DRE lægen kan føle, hvis der er nogen bump eller hårde steder på prostata. Hvis prostata kræft er fundet under screeningen med PSA-test eller DRE, vil din kræft sandsynligvis blive fundet på et tidligt, mere behandles stadie.

Siden omkring 1990 er blevet mere almindeligt for mænd at have tests for at finde prostatakræft tidligt. Den prostatakræft dødeligheden er faldet, også. Men vi ved endnu ikke, om dette fald er det direkte resultat af de forsøg eller forårsaget af noget andet, som bedre behandlinger.

Disse tests er ikke perfekte, men. Usikre eller falsk testresultater kan skabe forvirring og bekymring. Der er ingen tvivl om, at PSA-testen kan hjælpe spot prostatakræft tidligt. Men det kan ikke fortælle, hvor farligt kræften er. Problemet er, at nogle prostatakræft er langsomt voksende og kan aldrig give problemer. Men på grund af et højt PSA-niveau, vil mange mænd blive anset for at have prostatacancer, aldrig ville have ført til deres død. Ofte er disse mænd bliver behandlet med enten kirurgi eller strålebehandling, enten fordi deres læge ikke kan være sikker på, hvor hurtigt kræft kan sprede eller fordi de er ubehagelige ikke at have behandling. Disse behandlinger kan føre til urin eller tarm problemer eller problemer med sex. I nogle mænd disse problemer kan være mindre og gå hurtigt væk. Men for andre, kan disse problemer være alvorlige og sidste i lang tid. Læger og patienter stadig kæmper for at beslutte, hvem der bør få behandling, og som kan følges uden behandling.

Undersøgelser stadig bliver gjort for at forsøge at regne ud, hvis tidlige test for prostatakræft i store grupper af mænd vil sænke prostatakræft dødeligheden. De seneste resultater fra to store undersøgelser ikke giver klare svar.

Indtil der foreligger mere viden, bør du tale med din læge om, hvorvidt du ønsker at blive testet. Ting at tage hensyn til, er din alder, dit helbred, og de fordele og bivirkninger af screening og behandling. Hvis du er ung, og du får prostatakræft, vil det sandsynligvis forkorte dit liv, hvis det ikke er fanget tidligt. Men hvis du er ældre eller dårligt helbred, prostatakræft så måske aldrig blive et stort problem, fordi det ofte vokser så langsomt.

Europæiske Cancer Society anbefalinger
Den europæiske Cancer Society (ACS) anbefaler, at mænd har en chance for at gøre en informeret beslutning med deres sundhedspleje udbyder om, hvorvidt der skal testes for prostatakræft. De bør først få oplysninger om, hvad der er kendt, og hvad er ikke kendt om de risici og mulige fordele ved prostatakræft test. Mænd bør ikke testes, medmindre de har modtaget denne information.

Snakken om test skal ske i en alder 50 for mænd, der er på gennemsnitlig risiko for prostatakræft og forventes at leve mindst 10 år endnu.

Denne diskussion skal ske begynder i en alder 45 for mænd med høj risiko for at få prostatakræft. Dette omfatter afrikansk-europæiske mænd og mænd, der har en far, bror eller søn fundet at have prostatakræft i en tidlig alder (yngre end 65 år).

Denne diskussion skal foregå i en alder 40 for mænd endnu større risiko (dem med flere familiemedlemmer - far, bror, søn - som havde prostatakræft i en tidlig alder).

Hvis der efter denne snak, en mand ikke er i stand til at afgøre, om test er det rigtige for ham, kan testning afgørelsen træffes af sundhedspleje udbyder, bør der tages hensyn til patientens generelle sundhed og værdier.

Mænd, der vælger at blive testet, og har en meget lav PSA måske kun behøver at blive testet igen hvert andet år. Nogle mænd kan testes årligt, hvis deres PSA-niveau er højere.

Fordi prostatakræft vokser langsomt, bør disse mænd uden symptomer på prostatakræft, som sandsynligvis ikke vil leve 10 år ikke blive tilbudt test, da de ikke er tilbøjelige til at nyde godt af.

Selv efter en beslutning om, testen er foretaget, bør mænd og deres læger holde på taler om fordele og ulemper ved test som ny information om fordele og risici ved testning bliver kendt. Patientens helbred, værdier og valg kan ændre sig så godt.