Evb

Prostatakræft: forebyggelse og risikofaktorer

Selv om nogle risikofaktorer for prostatakræft ikke er under individuel kontrol, kan ændre, hvordan du spiser bidrage til at mindske dine chancer.

Selv om vi endnu ikke ved præcis, hvad der forårsager prostatakræft, ved vi, at visse risikofaktorer er knyttet til sygdommen. En risikofaktor er noget, der øger en persons chance for at få en sygdom. Forskellige kræftformer har forskellige risikofaktorer. Nogle risikofaktorer, såsom rygning, kan kontrolleres. Andre, som en persons alder eller familiens historie, kan ikke ændres.

Men risikofaktorer ikke fortælle os alt. Mange mennesker med en eller flere risikofaktorer aldrig får kræft, mens andre med denne sygdom kan have haft ingen kendte risikofaktorer. For nogle af disse faktorer, er linket til risikoen for prostatacancer endnu ikke klart.

Risikofaktorer for prostatakræft

Alder: Alder er den stærkeste risikofaktor for prostatakræft. Chancen for at få prostatakræft går op hurtigt efter en mand når 50 års alderen. Næsten 2 ud af hver 3 prostatakræft findes hos mænd over 65 år.

Race: Af ukendte årsager er prostatakræft mere almindelig i afrikansk-europæiske mænd end hos mænd af andre racer. Afrikansk-europæiske mænd er også mere tilbøjelige til at have en mere fremskreden sygdom, når det er fundet, og er mere tilbøjelige til at dø af sygdommen. Prostatakræft opstår sjældnere i asiatisk-europæiske og spansktalende / Latino mænd end hos ikke-spansktalende hvide. Årsagerne til disse racemæssige og etniske forskelle er ikke klare.

Nationalitet: Prostatakræft er mest udbredt i Nordeuropa, Nordvesteuropa, og et par andre steder. Det er mindre udbredt i Asien, Afrika, Mellem-og Sydeuropa. Årsagerne til dette er ikke klart. Flere test i nogle udviklede lande sandsynlige udgør mindst en del af denne forskel, men andre faktorer er sandsynligvis også vigtigt.

Slægtshistorie: Prostatakræft synes at køre i nogle familier. Mænd med nære familiemedlemmer (far eller bror), der har haft prostatakræft er mere tilbøjelige til at få det selv, især hvis deres pårørende var unge, da de fik sygdommen.

Gener: Forskere har fundet nogle nedarvede gener, der synes at øge risikoen for prostatacancer, men de sandsynligvis kun tegner sig for et lille antal sager generelt. Gentest for de fleste af disse gener er endnu ikke tilgængelig, og mere undersøgelse er nødvendig på dette område.

Kost: Den nøjagtige rolle af kost i prostatakræft er ikke klart, men nogle faktorer er blevet undersøgt. Mænd, der spiser en masse rødt kød eller højt fedtindhold mejeriprodukter synes at have en større chance for at få prostatakræft. Disse mænd har også en tendens til at spise færre frugter og grøntsager. Læger er ikke sikker på, hvilke af disse faktorer bevirker, at risikoen for at gå op.

Fedme: De fleste undersøgelser har ikke fundet at være overvægtig (med en stor mængde ekstra kropsfedt) er forbundet med en højere risiko for at få prostatakræft. Nogle, men ikke alle, har undersøgelser vist, at overvægtige mænd kan have større risiko for at have mere fremskreden prostatacancer, og for at dø af prostatakræft.

Øvelse: Øvelse er ikke blevet vist sig at reducere risikoen for prostatacancer i de fleste undersøgelser. Men nogle undersøgelser har fundet, at høje niveauer af fysisk aktivitet, især i ældre mænd, kan sænke risikoen for fremskreden prostatacancer. Mere forskning på dette område er nødvendig.

Infektion og betændelse i prostata: Nogle undersøgelser har antydet, at prostatitis (betændelse i prostata) kan være knyttet til en øget risiko for prostatakræft, men andre undersøgelser har ikke fundet en sådan forbindelse. Nogle forskere har også set på, om seksuelt overførte sygdomme (STD) kan øge risikoen for prostatakræft. Hidtil har undersøgelser ikke aftalt, og ingen klare forbindelser er blevet foretaget.

Prostatakræft forebyggelse

Den nøjagtige årsag til prostatakræft ikke er kendt, så det er ikke muligt at forhindre de fleste tilfælde af sygdommen. Men baseret på hvad vi kender, kan nogle tilfælde blive forhindret.

Kost
Mens resultaterne af videnskabelige undersøgelser endnu ikke er klar, kan du være i stand til at reducere din risiko for prostatakræft ved at ændre den måde, du spiser. ACS foreslår spise mindre rødt kød og fedt og spise flere grøntsager, frugt og fuldkorn. Spis 5 eller flere portioner frugt og grønt hver dag. Disse retningslinjer giver dig en sund måde at spise, der kan hjælpe med at nedsætte din risiko for visse former for kræft, samt andre sygdomme.

Tomater, pink grapefrugt, og Vandmelon er rige på stoffer kaldet lycopener. Lycopener hjælpe med at forhindre skader på DNA og kan medvirke til at sænke risikoen for prostatakræft. Forskning på dette er stadig i gang.

Nogle undersøgelser tyder på, at tage E-vitamin dagligt kan nedsætte risikoen for prostatakræft. Men andre har fundet, at E-vitamin har ingen indvirkning på kræftrisikoen og kan øge risikoen for visse typer hjertesygdomme. Selen, et mineral, kan også sænke risikoen. En stor undersøgelse blev udført for at se, om E-vitamin eller selen sænkede prostatakræft risiko. Efter omkring 5 års brug, viste resultaterne, at hverken en blev fundet at sænke risikoen for prostatacancer.

På den anden side, kan vitamin A (beta-caroten) supplerer faktisk øge risikoen for prostatacancer. Før du starter nogen vitaminer eller andre kosttilskud, bør du tale med din læge.

Medicin
En undersøgelse af lægemidlet finasterid (Proscar ®) fandt, at mænd, der tager stoffet var mindre tilbøjelige til at få prostatakræft end mænd, der tager placebo ("sukkerpille"). Det stof kan give bivirkninger såsom lavere sexlyst og problemer med at få en erektion. På den anden side virker det til at hjælpe med vandladningsproblemer. På dette tidspunkt er det ikke klart, om at tage finasterid til at sænke risikoen for prostatakræft er en god idé eller ej. Resultaterne af undersøgelsen vil blive tydeligere i de kommende år. Andre lægemidler, der kan hjælpe med at forhindre prostatakræft bliver nu afprøvet i kliniske forsøg, også.