Evb

Ovariecancerpatienter basics

Den femte hyppigste årsag til kræftdødsfald blandt kvinder, kræft i æggestokkene opstår primært i personer over 55 år.

Kræft i æggestokkene begynder i æggestokkene. Kvinder har to æggestokke, en på hver side af livmoderen i bækkenet. Æggestokkene producerer æg (kaldet æg). De er også den vigtigste kilde til en kvindes kvindelige hormoner, østrogen og progesteron. Æggene rejse gennem æggelederne til livmoderen. Her kan de blive befrugtet og udvikle sig til et foster.

Æggestokkene indeholder tre slags væv:
  • Epitelceller, som dækker æggestokkene
  • Kønsceller, der gør æg (æg) inde i æggestokkene
  • Stromaceller, vævet holder æggestokkene sammen, og det gør de fleste af de kvindelige hormoner (østrogen og progesteron)

Typer af æggestokkræft

Mange typer af tumorer kan starte i æggestokkene. Nogle er godartede (non-kræft) og aldrig spredt sig ud over æggestokkene. Kvinder med disse typer af tumorer kan behandles ved at fjerne enten æggestok eller den del af æggestok der har tumoren. Andre typer af tumorer er kræft (maligne) og kan sprede sig til andre dele af kroppen. Deres behandling er mere kompliceret.

Som regel er tumorer i ovariet opkaldt efter den slags celler tumor startede fra og om svulsten er godartet eller kræft. Der findes tre hovedtyper af tumorer:

Epitelcelletumorer: Disse tumorer starter fra de celler, der dækker den ydre overflade i æggestokkene. De fleste ovarietumorer er epitelceller tumorer.

Kimcelletumorer: Disse starter fra celler, der producerer æggene.

Stromale tumorer: Disse starter fra celler, der holder æggestokkene sammen og gøre de kvindelige hormoner.

Hver af disse typer tumorer er forklaret mere detaljeret nedenfor.

Epitelial æggestokkræft

Epitelial æggestokkræft er yderligere opdelt i tre undergrupper:

  • Godartede epitelcelletumorer: Disse tumorer er ikke kræft. Disse tumorer ikke spredes, og normalt ikke fører til alvorlig sygdom.
  • Tumorer med lav maligne potentiale (LMP tumorer): Disse tumorer ikke klart ud til at være kræft når kiggede på under mikroskop. De er også kendt som borderline epitelial kræft i æggestokkene. De har tendens til at påvirke kvinder i en yngre alder end andre ovariecancer. De vokse og sprede sig langsomt og er mindre livstruende end de fleste kræft i æggestokkene.
  • Maligne epitelial æggestokkræft: Næsten 9 ud af 10 æggestokkene kræftformer er denne type. Når nogen siger, de har kræft i æggestokkene, de normalt betyder denne type. Kræftceller af denne type har visse funktioner, der kan ses under et mikroskop, og som tillader læger at yderligere klassificere dem. Disse tumorer er også givet en karakter afhængigt af hvor meget cellerne ligner normale celler. Grad 1 betyder cellerne ser mere normal, grad 3 se mindre normalt, og klasse 2 er i mellem. Normalt er den højere lønklasse, jo dårligere udsigter.

Primær peritoneal carcinoma

Denne betingelse er en sjælden kræft ligesom kræft i æggestokkene, men det begynder uden for æggestokkene. Den vokser fra cellerne denne linje bækken og mave (underliv). Disse celler ser ligesom cellerne langs overfladen af ​​æggestokkene. Kvinder, der har haft deres æggestokke fjernet kan stadig få denne type kræft. Symptomer på denne kræft er meget ligesom dem af ovariecancer. Behandlingen er også meget den samme.

Æggeleder kræft

Dette er en meget sjælden kræft. Det begynder i røret (kaldet æggelederen), der bærer et æg fra æggestokken til livmoderen. Æggeleder kræft forårsager symptomer meget lig dem, der ses hos kvinder med kræft i æggestokkene. Den behandling og udsigterne for overlevelse (prognose) er lidt bedre til at for kræft i æggestokkene.

Kimcelletumorer

Kønsceller er de celler, der normalt danner æg (æg). De fleste kønsceller tumorer er ikke kræft, men nogle kan være. Kimcelletumorer er sjældne. Som regel har de en god outlook, med mere end 9 ud af 10 patienter, der bor mindst 5 år efter at svulsten er fundet. Der er undertyper af kønsceller tumorer. De mest almindelige er teratom, dysgerminoma, endodermal sinus tumor, og choriocarcinoma. Kimcelletumorer kan også være en blanding af mere end én subtype.

Stromale tumorer

Stromale tumorer er en sjælden type af æggestokke tumor. De kan enten være godartede (ikke kræft) eller kræft. Mere end halvdelen findes hos kvinder over 50 år, men de kan også findes i unge piger. Mange af disse tumorer gøre hormoner. Der findes mange forskellige typer af stromale tumorer. Typer af ondartet (kræft) stromale tumorer indbefatter granulosa celle tumorer, granulosa-theca tumorer og Sertoli-Leydig celletumorer, der formodes at være lav-grade kræftformer. Thecomas og fibromer er godartede (ikke kræft) stromale tumorer. Kræft stromale tumorer har en god outlook, med mere end 7 ud af 10 patienter, der bor længere sigt.

Ovariecyster

En æggestokkene cyste er væske, der samler inde i en æggestok. Mange af disse cyster er uskadelige. Fluidet vil oftest blive absorberet, og cyste vil gå væk med tiden uden nogen behandling. Men hvis cyste er stort, ikke går væk af sig selv i et par måneder, eller der sker i barndommen eller efter overgangsalderen, kan lægen ønsker at gøre flere tests. Dette er fordi en meget lille antal af disse cyster kan være kræft. Nogle gange er den eneste måde at vide med sikkerhed, om cyste er kræft er at tage den ud med kirurgi. Godartede cyster kan ses over tid eller fjernes med kirurgi.

Hvor mange kvinder får kræft i æggestokkene?

Den europæiske Cancer Society er seneste skøn for kræft i æggestokkene i Europa er for 2010:

  • Omkring 21.880 nye tilfælde af kræft i æggestokkene
  • Omkring 13.850 dødsfald af kræft i æggestokkene

Kræft i æggestokkene er den niende mest almindelige kræftform hos kvinder (ikke medregnet hudkræft). Det rangerer femte som årsag til kræftdødsfald hos kvinder. Omkring halvdelen af ​​kvinder, der er diagnosticeret med kræft i æggestokkene er 60 eller ældre. Det er mere almindeligt i hvide kvinder end afrikansk-europæiske kvinder.

En kvindes risiko for at få invasiv ovariecancer i sin levetid er omkring 1 i 71.. Hendes enestående chance for at dø af invasiv kræft i æggestokkene er omkring 1 i 95. (Disse statistikker tæller ikke LMP tumorer.)