Evb

Når KOL symptomerne forværres

Find ud af hvordan man kan forhindre en KOL-exacerbation og hvad man skal gøre, hvis du oplever et.

Patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) kan normalt holde symptomer såsom hoste, åndenød, eller spyt under kontrol, men de er modtagelige for forværring eller svær forværring af disse symptomer, når som helst.

"An forværring er, når en kronisk sygdom bliver værre eller anden grund. Med KOL, er det normalt på grund af infektion, "forklarer Richard Castriotta, MD, professor ved University of Texas Medical School ved Houston.

KOL eksacerbationer resultat i omkring 1,5 millioner skadestuebesøg hvert år i Europa, men en persons risiko for en forværring varierer afhængigt af sværhedsgraden af ​​hans eller hendes tilstand. Mennesker med svær KOL har omkring 3,43 forværringer et år sammenlignet med 2,68 i gennemsnit for personer med moderat KOL.

KOL eksacerbationer: skilte og årsager

At anerkende en forværring, ser ud til disse KOL symptomer:

  • Forværring hoste
  • Forværring følelse af at være forpustet (dyspnø)
  • Ændringer i spyt, såsom at skifte farve (klar til gul, grøn, brun eller rød) eller kvantitet (enten mere eller mindre end sædvanligt)

Mange KOL eksacerbationer forekomme uden nogen kendt årsag. Men det mest alment forståelige årsager til KOL eksacerbationer er luftvejsinfektioner som forkølelse eller influenza.

Hvis du har øget KOL symptomer såsom feber, kulderystelser, og "purulent" opspyt (gult), bør du ringe til din læge straks. Du kan bruge en recept for antibiotika for at bekæmpe infektionen.

KOL eksacerbationer: Hvordan man håndterer en hændelse

Hvordan du håndterer en KOL exacerbation vil afhænge af, hvor kontrolleret dine symptomer er under normale omstændigheder og alvorligheden af ​​forværring. Hvis dine symptomer er under kontrol det meste af tiden, og din forværring ikke er alvorlige, bør du tale med din læge om at behandle dine symptomer derhjemme. Du kan være i stand til at bruge din bronkodilatator eller steroider til at løse nogle symptomer under en læges tilsyn.

Hvis du har fulgt lægens anvisninger og dine bestræbelser på at kontrollere symptomer derhjemme ikke har fungeret, ikke tage mere medicin. I stedet ringe til din læge kontor eller gå til skadestuen.

Hvis du har problemer med at trække vejret, bør du gå til Skadestuen med det samme. På hospitalet, kan du modtage ventilator behandlinger eller medicin til at hjælpe dig trække vejret. I nogle tilfælde kan du blive indlagt, indtil du får det bedre.

KOL eksacerbationer: forebyggelsesstrategier

Der er flere måder, du kan forhindre forværringer eller reducere deres sværhedsgrad:

  • Stop med at ryge. Jo flere år du ryger, jo værre dine forværringer sandsynligvis vil være. Kroniske og tunge rygere har en øget risiko for alvorlige forværringer.
  • Tage antibiotika som foreskrevet. Hvis din læge giver dig antibiotika til behandling af en infektion, der kan føre til en forværring, sørg for at tage al den medicin, som lægen instruerer, selvom du føler dig bedre, før du er færdig med hver dosis.
  • Få dit influenza skudt. Få en influenzavaccine hvert år, når influenzasæsonen begynder og sørg for, at du er up-to-date med din pneumokokvaccine.
  • Find en primær pleje læge, du kan se regelmæssigt. Data fra en undersøgelse af 388 patienter med KOL viste dem, der ikke har en regelmæssig læge var mere tilbøjelige til brug for besøg på skadestuen. Forskerne anslår, at 10 procent af hospitalsbesøg kunne være forhindret, hvis flere mennesker med KOL haft regelmæssig læger. Derudover kan du reducere risikoen for at skulle besøge skadestuen med et tilbagefald, hvis du har en læge, kan du se, omkring en uge efter din første eksacerbation og hospital besøg.

Hvis du forstår, hvilke KOL symptomer til at se ud for, vil du være i stand til at reagere på KOL eksacerbationer hurtigt og lære at forhindre dem i fremtiden.