Evb

Levodopa eller en dopaminagonist?

Ingen kendte behandling kan standse eller vende nedbrydningen af nerveceller, der forårsager Parkinsons sygdom. Men medicin kan lindre mange symptomer på sygdommen.

Behandlingen er forskellig for hver person

Behandlingen er forskellig for hver person. Og den type behandling, du får brug for, kan ændre sig, efterhånden som sygdommen skrider frem. Din alder, arbejde status, familie og livssituation kan alle påvirke beslutninger om, hvornår man skal begynde behandlingen, hvilke typer af behandling for at bruge, og når at foretage ændringer i behandlingen. Som din sygdomstilstand ændres, kan du brug for regelmæssige justeringer i din behandling til at balancere kvalitet-of-life spørgsmål, bivirkninger af behandlingen og behandlingsomkostninger.

Beslutningen om at begynde at tage medicin, og hvilken medicin at tage, vil være forskelligt for hver person med Parkinsons sygdom. Din læge vil være i stand til at hjælpe dig med at træffe disse valg.

For mange år

I mange år har levodopa været det foretrukne stof til behandling af Parkinsons sygdom. Selv om mange nyere lægemidler er blevet udviklet, herunder dopaminagonister (pramipexol og ropinirol) er levodopa stadig betragtes som den mest effektive lægemiddel til at lindre det bredeste udvalg af symptomer. Det hjælper med at reducere rysten, stivhed og langsommelighed. Og det hjælper med at forbedre muskel kontrol, balance og gang.

Når dopaminagonister anvendes alene

Når dopaminagonister anvendes alene, de er nyttige i at lindre de fleste symptomer på tidlig Parkinsons sygdom, især dem, der påvirker den motoriske funktion (såsom stivhed og langsomme). De er ikke så effektive som levodopa kontrollere tremor og andre symptomer. Og de har tendens til at have flere bivirkninger end levodopa.

Fordi levodopa kontrollerer symptomerne på Parkinsons sygdom så godt og med så få bivirkninger i begyndelsen-der er en vis fordel for folk, der starter behandling med levodopa, snarere end med en dopaminagonist. En person med Parkinsons sygdom, der starter behandling med levodopa kan have mere tidlige år med bedre kontrol af symptomer og færre bivirkninger.

Men det er også veldokumenteret, at de fleste mennesker, der tager levodopa udvikler motoriske problemer (motoriske fluktuationer) inden for 5 til 10 år efter start af medicinen. Disse komplikationer-uforudsigelige udsving i motorstyring mellem doser og ukontrollabel ryk eller trækninger (dyskinesier)-kan være svært at administrere og kan blive så invaliderende som nogle af de problemer, som selve sygdommen. Men i den længste gjort undersøgelse havde personer, der startede behandling med en dopaminagonist lige så mange problemer med motoriske fluktuationer på 14 år, som mennesker, der startede behandling med levodopa.

I et forsøg på at forsinke udviklingen af ​​motoriske fluktuationer

I et forsøg på at forsinke udviklingen af ​​motoriske fluktuationer, er mange læger nu begynder folk med tidlig Parkinsons sygdom på en dopaminagonist snarere end levodopa. En dopaminagonist kan anvendes indtil det ikke længere tilstrækkeligt lindrer symptomer, på hvilket tidspunkt personen begynder tager levodopa foruden dopaminagonisten. (Dopaminagonister kan også forårsage alvorlige søvnproblemer og hallucinationer hos nogle mennesker. Under disse bivirkninger kan være en anden grund til at skifte til levodopa.) Så længe personens symptomer er tilstrækkeligt kontrolleret, og han eller hun kan tåle stoffet, dopaminagonister kan være et godt valg til behandling tidlig Parkinsons sygdom.

Denne metode bliver anvendt især i yngre mennesker med Parkinsons sygdom, fordi det kan forsinke behovet for levodopa, og dermed kan udsætte motoriske fluktuationer, der opstår med langvarig levodopa. Den europæiske Academy of Neurology anbefaler nu denne behandlingsforløb for de fleste mennesker med tidlig Parkinsons sygdom, uanset deres alder.

Alligevel er de fleste mennesker med Parkinsons sygdom i sidste ende skal tage levodopa til at kontrollere deres symptomer, selv om de først begynder behandling med en dopaminagonist. Levodopa fortsætter med at tilbyde den stærkeste og mest umiddelbare lindring af Parkinsons symptomer.

Efterhånden som sygdommen skrider frem, og motoriske fluktuationer bliver mere alvorlig, kan medicin bruges sammen. Og din læge kan ændre mængden og typen af ​​lægemidler, du tager.