Evb

Kombination hormonel prævention og risiko for blodpropper

Hos nogle kvinder øger østrogen i kombination hormonelle præventionsmetoder risikoen for en blodprop i et ben (dyb venetrombose eller DVT), eller en blodprop i en lunge (lungeemboli eller PE). En blodprop i et ben vene kan rejse gennem cirkulationssystemet og forårsage lungeemboli.

Risikoen for DVT eller PE er generelt meget lav med hormonelle præventionsmidler. I fortiden, indeholdt kombination p-piller en højere dosis østrogen, som øgede risikoen for DVT og PE. Nu kombinationen pille indeholder en lavere dosis østrogen, og risikoen reduceres. Risikoen for DVT eller PE er faktisk højere for en gravid kvinder end for ikke-gravide kvinder, der tager hormonal antikonception.

Kombination hormonale præventionsmidler, der indeholder progestin kaldet desogestrel øge risikoen for DVT eller PE mere end svangerskabsforebyggende, der indeholder andre typer af progestin.

Den prævention patch leverer mere østrogen end lavdosis p-piller gør. Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) advarer om, at kvinder, der anvender plasteret er lidt mere tilbøjelige til at få farlige blodpropper i benene og lungerne end kvinder, der anvender p-piller. Så tal med din læge om din risiko, før du bruger plasteret.

De kendte risikofaktorer for blodpropper (DVT eller PE) omfatter:

  • Graviditet og de første 6 uger efter fødslen.
  • Personlig eller familiær historie af blodpropper.
  • Fedme.
  • Kirurgi. P-piller er normalt stoppes inden for 1 måned større operation for at mindske risikoen for en blodprop. Risikoen skal afbalanceres mod risikoen for en utilsigtet graviditet ved at stoppe pillerne.
  • Koagulationsforstyrrelser, såsom faktor V Leiden mutation. Dette er en genetisk blodpropper problem.
  • Inaktivitet, såsom under lange afstande i biler eller fly.

Undersøgelser har vist, at højt blodtryk, diabetes og overfladiske åreknuder ikke øger risikoen for blodpropper.