Evb

Kirurgi for parkinsons sygdom

Når medicin ikke længere styrer rystelser, kirurgi kan være en mulighed for Parkinsons sygdom. Selv om der ikke er nogen kur for den tilstand, kan nogle procedurer hjælpe med at kontrollere symptomerne og tilbyde et bedre liv for patienterne.

Mange nyttige lægemidler er til rådighed til behandling af Parkinsons sygdom - men de kan ikke helbrede sygdommen eller stoppe sin progression. Hvis du har nået et punkt, hvor medicinen ikke længere giver dig tilstrækkelig kontrol, eller hvis stofferne forårsager alvorlige bivirkninger, kan det være tid til at overveje kirurgiske behandlinger for Parkinsons sygdom.

Parkinsons sygdom kirurgi: deep brain stimulation

Deep brain stimulation (DBS) "er nu den standard metode for folk, der har haft Parkinsons sygdom i nogen tid og er i stigende grad slået trods optimal medicinsk behandling," siger Ali Rezai, MD, professor i neurologi og leder af Center for Neurological Restoration på Cleveland Clinic. i Ohio

Før du gennemgå DBS, vil neurokirurg scanne din hjerne ved hjælp computertomografi (CT) eller magnetisk resonans imaging (MRI) til at identificere de områder, der genererer unormale elektriske signaler, der får din Parkinsons sygdom symptomer. Kirurgen vil derefter placere små ledninger eller elektroder omkring 1 millimeter i diameter - omtrent bredden af ​​et stykke snor - i de dele af hjernen.

Under denne del af operationen, er patienten bedøvet men vågen. En lokal bedøvelse anvendes til hovedbunden, og hovedet er stabiliseret med en stiv ramme kaldet en stereotaktisk ramme.

Når elektroderne er på plads, er de forbundet med ledninger, der fører til en neurostimulator, en lille enhed, der er implanteret lige under kravebenet. Dette kræver en anden kirurgisk procedure, undtagen denne gang, er patienten ikke vågen. Den neurostimulator ligner en pacemaker, undtagen ledningerne fører til hjernen i stedet for hjertet, siger Dr. Rezai. Den neurostimulator sender elektriske signaler til elektroderne, der hjælper til at blokere eller forstyrre de unormale signaler, der forårsager symptomerne. Target områder omfatter globus pallidus, nucleus subthalamicus og thalamus - hjem til nerveceller, der styrer bevægelse.

DBS er nu den mest almindeligt anbefalede Parkinsons sygdom operation, fordi det har en god track record i sikkerhed og effektivitet, siger Rezai. De fleste mennesker ser en 40 til 60 procent forbedring i tremor, rigiditet og langsomme bevægelser - alle primære symptomer på Parkinsons sygdom. Alligevel er det vigtigt at bemærke, at DBS ikke er en kur for Parkinsons sygdom og ikke forhindre, at sygdommen skrider frem.

Medicin til at hjælpe med symptomkontrol er generelt stadig nødvendig efter DBS, men i mindre doser, hvilket reducerer dermed risikoen for bivirkninger. De væsentligste negative virkninger af kirurgi omfatter:

  • Minor, midlertidig blødning eller sjældent, hudinfektioner på operationsstedet
  • Funktionsfejl af neurostimulator (som kan kræve en anden operation)

Rezai siger, at risikoen for DBS er lig med eller mindre end dem forbundet med nogen anden større operation.

Parkinsons sygdom kirurgi: lesioning procedurer

Før udviklingen af ​​DBS blev de eneste kirurgiske muligheder for patienter med meget svære, ukontrollerbare symptomer på Parkinsons sygdom lesioning procedurer, som involverede lesioning, eller ødelægge, de unormale dele af hjernen, der er årsag symptomer ved anvendelse af varme eller kulde. Lesioning procedurer er sjældent udføres i dag, fordi de indebærer ødelæggelse af hjernevæv, hvilket betyder en deraf følgende problemer er permanente. I modsætning DBS, har disse kirurgiske procedurer ikke involverer implantation af nogen ledninger eller enheder i kroppen.

Ligesom det første trin i DBS kirurgi, kræver lesioning procedurer patienten at være bedøvet, men vågen, med personens hoved sidder i en stereotaktisk (computer-assisteret) lampehuset hele proceduren. I stedet for elektroder, placere kirurger en sonde i den målrettede del af hjernen og fryse eller opvarme unormale væv at ødelægge det. Det faktiske navn på den procedure, afhænger af det læderet område - i et pallidotomy er globus pallidus læderet, i en thalamotomy er målområde thalamus. Disse steder er nu fælles mål for placering af elektroder i DBS, forbedre eller eliminere bevægelse problemer.

Behandling af Parkinsons sygdom: er kirurgi min eneste mulighed?

DBS kan være et godt valg for en person med Parkinsons sygdom, som er ved godt helbred ellers, og har allerede givet medicin en chance. Men hvis du ikke er berettiget til operation eller foretrækker ikke at gå under kniven, er der andre muligheder for at supplere din Parkinsons sygdom medicin. Motion kan holde din krop stærk og smidig, og søger hjælp til den følelsesmæssige side af Parkinsons sygdom er også vigtigt. Derudover kan tale, erhvervsmæssige og fysiske behandlinger alle hjælpe dig med at administrere livet med Parkinsons sygdom symptomer mere effektivt.