Evb

Hysterektomi af uterine fibromer

Hysterektomi kan anbefales at fjerne uterine fibromer, når:

 • En vækst i livmodervæggen vokser hurtigt, især i perimenopause, og den type vækst ikke kan bestemmes.
 • Fibromer er store og forstyrre den normale funktion af eller blokere blære eller tarm.
 • Vævet i en stor fibroid dør og forårsager en infektion (nekrotisk fibroid).
 • Anæmi forårsaget af kraftig menstruation er ikke afhjælpes ved behandling med medicin eller en procedure kaldet dilatation og curettage (D & C).
 • Bivirkninger og risici opvejer de mulige fordele ved medicin, myomectomy eller livmoder fibroid embolisering.
 • Smerter eller tryk ikke afhjælpes ved behandling med medicin, myomectomy eller livmoder fibroid embolisering.

Den størrelse, placering og antal fibromer afgøre, hvilken hysterektomi procedure er mest hensigtsmæssig.

Hysterektomi af uterine fibromer:

 • Lindrer løbende smerter forårsaget af fibromer.
 • Korrigerer anæmi af langvarig, tunge og uregelmæssige blødninger.
 • Er den eneste fibroid behandling, der forhindrer vækst af fibromer.
 • Kan korrigere lækage af urin (urininkontinens), der er forårsaget af fibroid pres på indre organer.

Hvad bør jeg ellers vide?

En præcis diagnose af symptomer er afgørende for et vellykket resultat af en hysterektomi. Hvis dine symptomer ikke er korrekt diagnosticeret, kan en hysterektomi ikke fritage dem.

Op til 50% af fibromer er vokset tilbage inden for 10 år efter fjernelse af myomectomy, afhængigt af det oprindelige fibroid problem. På grund af denne høje recidivfrekvens kan hysterektomi være en passende behandling valg for kvinder, der har gennemført den fødedygtige og har generende symptomer, der ikke har reageret på anden behandling.

Hormon undertrykkere, såsom gonadotropin-releasing hormon analoger (GnRH-as), brugte 2 måneder før en planlagt hysterektomi kan:

 • Shrink fibromer før operation for at gøre operationen lettere for dig, eller at tillade en vaginal hysterektomi i stedet for en abdominal hysterektomi.
 • Forøg dine blodlegemer, hvilket reducerer anæmi før operation.

Mange kvinder finder kraftig, langvarig og uregelmæssig blødning forårsaget af fibromer at være generende. Men en hysterektomi kan have nogen langsigtet fordel i forhold venter blødningen stopper med overgangsalderen. Når man overvejer denne operation, afveje fordele mod risici og omkostninger.

Hvis du har en hysterektomi, og du er ikke tæt på overgangsalderen alder, så tal med din sundhedsprofessionel om, hvorvidt man også få dine æggestokke fjernet (ooforektomi). Når man sammenligner kvinder, der gør, og ikke har deres æggestokke, eksperter anslår, at kvinder lever længere, når de holder deres æggestokke indtil mindst 65 år. Dette kan være fordi kvinder, der har deres æggestokke har færre hoftebrud (stærkere knogler) og er mindre tilbøjelige til at udvikle hjertesygdomme. Hvis du har en fjernelse af æggestokke er estrogenerstatningsterapi (ERT) anbefales at forhindre knogle-udtynding. For mere information, se emnet Hysterektomi.