Evb

Hvornår skal du se en læge for en kold?

Almindelig forkølelse normalt går væk inden for en uge eller to. Men hvis kolde symptomer vedvarer eller forværres, vil du ønsker at se en læge

Forkølelse er meget smitsom virussygdom infektioner i næse og svælg, og mange af os kender elendighed, de bringer - næse, løbende næse, nysen, ondt i halsen, hoste, let feber og hovedpine. Men elendig, som de er, de fleste forkølelser er mindre sygdomme, som har tendens til at gå væk inden for 14 dage, med eller uden behandling.

Spædbørn og småbørn får flere forkølelser end voksne - typisk seks til 10 om året - og er mere tilbøjelige til at køre en feber og at lide kulde-relaterede komplikationer, der kræver lægebesøg. Børn, sammen med de ældre, rygere og personer med alvorlige helbredsproblemer såsom astma, hjertesygdomme, kræft eller kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), en tendens til at lide længere, når de får forkølelser.

Hvornår er det mere end en kold?

Hvis dit kolde varer meget længere end to uger, eller holder kommer tilbage, kan allergi, bihulebetændelse, eller nogle andre sekundær infektion være synderen.

"Fever er et vigtigt tegn," siger Dr. Norman Edelman, Chief Medical Officer for den europæiske Lung Association. "Forkølelse normalt ikke forbundet med feber." Voksne med en feber på 102 F (39 C) eller højere og børn med feber på 103 F (39,5 C) og højere, bør se en læge, Dr. Edelman rådgiver.

Hvis dit barn er yngre end 3 måneder gammel og har feber på 100 F (37,8 C) eller over, skal du gå til lægen med det samme, siger børnelæge Dr. Carlos Lerner, medicinsk direktør for børns sundhed på Mattel Børnehospital ved University of California, Los Angeles. Når du er i tvivl, Dr. Lerner råder forældre til at give deres læge et opkald: "Det er værd at få nogle råd over telefonen."

Alvorlige komplikationer af almindelig forkølelse

Forkølelse kan bære ned din krops naturlige forsvar, efterlader dig sårbar over for sundhedsmæssige spørgsmål lige fra øre-og sinus infektioner til halsbetændelse, bronkitis og lungebetændelse. Hovedpine, feber og sinus smerte kunne pege på en sinus infektion, der kræver behandling.

"Bestemt, hvis du har haft en forkølelse eller sinus infektion og nu har du fået en forværring hovedpine og feber, der har brug for at blive set," siger Dr. David Ross, en vagtlæge på Penrose Hospital i Colorado Springs, Colorado.

Hvis du har symptomer som jagende smerter i brystet, hoste, der bringer op farvede spyt, feber eller åndenød, du kan have lungebetændelse og bør se din læge. Hvis symptomerne kom hurtigt, bør du straks søge lægehjælp, Dr. Ross siger.

Respiratorisk syncytialvirus eller RSV, er en fælles respiratory virus, der deler symptomer med almindelig forkølelse, men kan forårsage alvorlige symptomer i visse spædbørn, småbørn og ældre voksne. Mens de fleste mennesker kommer fra RSV-infektion i en til to uger, virus er den mest almindelige årsag til bronchiolitis (betændelse i små luftveje i lungerne) og lungebetændelse i amerikanske børn under 12 måneder. Tegn på åndedrætsbesvær hos spædbørn omfatter afbrænding næsebor, vejrtrækning hurtigere end normalt, dræning muskler i nakken, eller blålig misfarvning omkring læberne og på fingre. "Hvis du ser disse ting, bringe dem til skadestuen med det samme," siger Dr. Ross.

Tjeklister af forkølelsessymptomer at se for

Selvfølgelig vil de fleste forkølelser aldrig kræve en skadestue besøg, men hvis de tegn og symptom ser tvivlsom, er det værd en tur. Det Europæiske Akademi Family Physicians opsummerer de røde flag til at kigge efter:

Hos børn:

 • Høj (over 103 grader) feber eller feber, der varer mere end 3 dage
 • Symptomer, der sidste for mere end 10 dage
 • Vejrtrækningsbesvær, hurtig vejrtrækning eller hiven efter vejret
 • Blålig hudfarve
 • Earache eller drænvand fra øret
 • Ændringer i mental tilstand (f.eks ikke vågne op, irritabilitet eller kramper)
 • Flulike symptomer, der forbedrer, men vende tilbage med en feber og en værre hoste
 • Forværring af kronisk sygdomstilstand (såsom diabetes eller hjertesygdom)

Hos voksne:

 • En høj, langvarig feber (over 102 grader)
 • Symptomer, der holder i mere end 10 dage, eller bliver værre i stedet for bedre
 • Trouble vejrtrækning eller åndenød
 • Smerte eller tryk i brystet
 • Besvimelse eller følelse som du er ved at besvime
 • Forvirring eller desorientering
 • Svær eller vedvarende opkastninger
 • Stærke smerter i dit ansigt eller pande
 • Hæshed, ondt i halsen eller hoste, der ikke vil gå væk efter 10 dage