Evb

Hvorfor har vi gaber - og hvorfor er gabende så smitsom?

Sundhed Head-Scratcher of the Week

En af kroppens enkleste funktioner er også en af ​​de mest mystiske. Her tager vi et kig på videnskabelige teorier om, hvorfor vi gaber, og hvorfor det er så smitsom.

Du er i et møde på arbejde, kørsel, eller slapper af derhjemme, og du bare tænker gabende - den næste ting du ved, er din mund strækker bredt, du indånder dybt, og du behøver ikke engang rigtig ved hvorfor. Har læser dette gjort dig gabe endnu?

Hvis svaret er ja, det er ikke, fordi denne artikel er kedeligt dig (håber vi). Forskere ved, at den simple handling at tænke gabende kan udløse den del af hjernen, hypothalamus, at ture denne ufrivillige reaktion.

Så meget ved vi.

Men præcis hvorfor voksne mennesker, babyer, selv fostre og de fleste dyr gabe er stadig genstand for megen videnskabelig debat. Ifølge University of Geneva forsker Adrian G. Guggisberg, MD, der skrev en artikel for nylig om gabende i tidsskriftet Neuroscience & biobehavioral anmeldelser, gaben har været genstand for spekulation i århundreder. I det fjerde århundrede f.Kr., Hippokrates teoretiserede at mennesker gabede at slippe af med "dårlig luft" og "øge god luft" i kroppen - eller som vi ville sige nu, Hippokrates mente vi gaber for at øge tilførslen af ​​ilt til hjernen. Men desværre for Hippokrates, Guggisberg skrev de fleste forskere er enige om, at denne idé ikke har holdt op under vægten af ​​moderne forskning. For eksempel behøver du ikke gabe mere, når du motionerer, end på noget andet tidspunkt, og hvis gabende eksisterede for at øge ilt flow, du ville.

Så hvad der virkelig forårsager gabende og gør det så smitsom? Nedenfor har vi rundet op et par af de øverste teorier:

Hvorfor vi gaber

  • Gabende holder os vågne. En undersøgelse fra 2007 ved University of Albany i New York fandt, at gaben er beregnet til at holde os vågne til et bestemt formål. I denne undersøgelse, spekulerede forskere, at gaben, og smitsom aspekt i gabende startede som en gammel sociale tilpasning, der udviklede sig til at hjælpe grupper af tidlige mennesker at være opmærksom og opdage faren.

    Årsagen til gabende forslag Albany forskere er synkroniseret med dem, der foreslås af andre forskere: Ifølge Guggisberg s artikel, teorier, gaben er et socialt cue til at angive døsighed, kedsomhed, eller mild psykisk stress blandt mennesker og dyr vinder frem i videnskabelige samfund.
  • Gabende indikerer seksuel ophidselse. Hvis du nogensinde gabede under forspillet, kan du nu forklare din partner, at det ikke er deres skyld. Adskillige nyere undersøgelser har vist, at en gaben kan betyde ikke kedsomhed, men seksuel ophidselse. Robert Provine, ph.d., en neurolog, professor i psykologi og gabende ekspert, forklarede MSNBC, at gaben er forbundet med en ændring i kropslig tilstand, for eksempel, fra sovende til vågen eller vågner til at sove. Når du er i midten af ​​forspil, kan en gaben betyde en anden stat shift: fra ikke vakt til vakt. Provine selv gætter på, at orgasme og gaben kan dele en neurobehavioral arv.
  • Gaben afkøler hjernen. Gabende og bihulerne eksisterer for at afkøle hjernen, konkluderede forskere ved University of Maryland og Princeton University i en nylig undersøgelse. "Hjernen er udsøgt følsom over for temperaturændringer, og derfor skal beskyttes mod overophedning" forskerne skrev i en pressemeddelelse. "Brains, som computere, drive bedst, når de er cool."
  • Gabende er et symptom. Hvis du tror du gaber mere, når du er søvnig, kunne denne forskning bevise du har ret. "Overdreven gabende synes at være symptomatisk for forhold, som forøger hjernen og / eller kernetemperatur, såsom skader på centralnervesystemet og søvnmangel, "skrev Andrew Gallup, en af undersøgelsens forskere.

    Yderligere forskning tyder på, at overdreven gaben kan være symptomatisk for hjerteanfald eller aortadissektion. Denne type af overdreven gabende kaldes en vasovagal reaktion og opstår, fordi kroppen forsøger at sende mere ilt ind i blodbanen.
  • Gabende viser empati. Hvis du gaber når en ven gaber, men ikke vige, når du ser en fremmed gaben, kan du ønsker at takke din hjernes evne til kærlighed. En ny italiensk undersøgelse forbinder gabende med empati. Forskere ved universitetet i Pisa fandt, at folk er mere tilbøjelige til at gabe som reaktion på en gaben, hvis de føler sig tæt på den oprindelige yawner. En af de ledende forskere, skrev Elisabetta Palagi, PhD, at forholdet mellem de to personer, var den stærkeste faktor for, om en gaben spredes fra person til person, sikkerhedskopiering anden forskning, der har fundet gaber at være et tegn på empati, ikke kedsomhed.

Er gabende altid smitsom?

Ligesom der er ikke noget klart svar på spørgsmålet om, hvorfor vi gaber, er der ingen klar forklaring på, hvorfor gaber er smitsom. En undersøgelse fra University of Connecticut undersøgelse viste, at gaben kan være en form for social bonding, hvilket er hvorfor vi gaber, når andre gør.

" Følelsesmæssig smitte synes at være en primal instinkt, der binder os sammen, "Molly Helt, en ph.d.-studerende, der gennemførte undersøgelsen, fortalte Discovery News. "Gabende kan være en del af det."

Ifølge Helt forskning, synes børn under 4 år til at være immun over for smitsom gaben, fordi deres hjerner er simpelthen endnu ikke avanceret nok til at samle op på den sociale bonding cue, selvom de stadig opleve spontan gaben. Tilsvarende fandt forskerne, at børn, der lever med sygdomme på autisme spektrum var signifikant mindre tilbøjelige til at fange smitsomme gaber end typisk udvikle børn, fordi autistiske børn ikke er picking på de sociale signaler. I Helt undersøgelse, aldrig børn med de mest alvorlige tilfælde af autisme gabede contagiously.

Fordi gabende menes at være knyttet til vores evne til empati, kunne man tro, at gaber kun smitsom for mennesker. Ikke så, siger forskere på Kyoto University i Japan, som fandt, at chimpanser og nogle bavianer også opleve smitsom gaben.

Har du en sundheds head-skraber? Indsend det her, og vi kan besvare dit spørgsmål i en fremtidig kolonne! Se alle sundheds hoved-scratchers her.