Evb

Hvordan psoriasisgigt fremskridt?

Et kompliceret helbredstilstand, kan psoriasisgigt periodisk forværres eller endda gå i remission.

Ligesom psoriasis, er psoriasisgigt en kronisk, uhelbredelig og livslang tilstand. Dog kan psoriasisgigt være stærkt varierende i dens progression i forskellige individer, og det kan også variere efter typen af ​​psoriasisgigt en person har. For nogle kan psoriasisgigt være en mild irritation, der kommer og går tilsyneladende uden grund. For andre, hvis den ikke behandles kan det være en konstant og vedvarende kilde ledsmerter, stivhed, og i sidste ende, ledskader og invaliditet.

Det er ikke altid indlysende i starten, om betingelsen vil være milde og producerer kun lejlighedsvis ledsmerter og stivhed, eller være svær, inddrage flere samlinger over tid og fører til alvorlige ledskader, deformitet, handicap eller immobilitet.

Inflammatoriske markører og psoriasisgigt
Forskere har fundet visse faktorer, der kan indikere en højere sandsynlighed for, at psoriasisgigt vil forværres uden behandling. For eksempel bemærkede en rapport fra 2003 i British Journal Rheumatology at høje inflammatoriske markører i blodet "er forbundet med større sygdomsprogression som målt ved antallet af perifere involverede samlinger" over tid. Det er vigtigt at følge disse tegn, fordi tidlig behandling kan bremse udviklingen af ​​psoriasisgigt hos nogle patienter og føre til eftergivelse af symptomer, ifølge Philip Mease, MD, chef for den svenske Medical Center Reumatologi Clinical Research Division i Seattle, Wash

Remission og psoriasisgigt
"Remission er en tilstand, hvor du har stort set ingen symptomer eller tegn, meget lidt progression eller destruktive forandringer, og det kan vare i lang tid, så længe behandlingen virker, "siger Dr. Mease. "Jeg vil sige, vi kan opnå, at der i noget som 25 eller 30 procent af de patienter, som vi arbejder med i disse dage." Det forbehold er, at "der er en tendens, hvis behandlingen trækkes for den betingelse at komme tilbage."

Forløbet af psoriasisgigt kan også variere fra løbet af psoriasis selv i visse patienter: psoriasis kan være i remission, mens psoriasisgigt ikke er, eller omvendt, og nogle behandlinger for psoriasis kan hjælpe hudlæsioner, men ikke hjælpe ledsymptomer. En rapport fra 2003 i The Journal of Rheumatology associerede visse faktorer med en større chance for, at en patients psoriasisgigt ville gå i remission: hankøn, færre aktivt betændt og beskadigede led på tidspunktet for diagnosen, og bedre samlet evne til at fungere.

Progression til svær psoriasis arthritis
Virkningen af ​​psoriasisgigt på en persons funktion afhænger af sværhedsgraden og de berørte steder. Svær psoriasisgigt i rygsøjlen og store led kan alvorligt påvirke mobiliteten og funktion, mens mild psoriasisgigt i fingre og tæer måske kun en ulempe. Nogle gange, kan mild psoriasisgigt begynde at påvirke yderligere samlinger som tiden går og bliver trinvist mere alvorlige.

Den værste form for psoriasisgigt, og en, der kan udvikle sig til alvorlig funktionsnedsættelse uden behandling, er gigt mutilans, siger Bruce Strober, MD, assisterende professor i Ronald O. Perelman Department of Dermatology på New York University School of Medicine. "I mennesker, der har en meget aggressiv form for psoriasisgigt, kan leddene blive eroderet væk sådan, at de er ikke længere funktionel, eller de smelter sammen. Mennesker med gigt mutilans ofte har ekstrem handicap, fordi betændelse i deres sygdom har gået på uophørligt uden behandling. "

Heldigvis gigt mutilans påvirker færre end 10 procent af mennesker med psoriasisgigt, ifølge Dr. Strober og ledskader, kan potentielt forårsage kan forebygges med behandlingen.