Evb

Hvilken universitetsstuderende bør vide om fortrydelsespiller

Hvis kondomet går i stykker eller glider, kan fortrydelsespillen mindske risikoen for graviditet - og nogle muligheder er mere effektive, mens andre er lettere at få.

Hvis du leder efter en metode til prævention , efter du har haft sex, er der flere muligheder til rådighed for dig.

"Hvis kondomet går i stykker eller glider, kan du kigge ind nødprævention, "siger Roopina Sangha, MD, MPH, assisterende program direktør for obstetrik og gynækologi residency program på Henry Ford Medical Center i Detroit, Michigan

Typer af nødprævention

Der er to typer af nødprævention, som du kan bruge til at forsøge at forhindre en utilsigtet graviditet i dagene efter at have ubeskyttet sex. Den første er en gruppe af orale nødprævention - piller lavet med nogle af de samme hormoner, der anvendes i mange piller. Progestin kun formler indgår en-pille Plan B One-Step og de to-pille Næste valg, begge er tilgængelige uden recept for kvinder over 17. En nyere løsning hedder ella og selvom du har brug for en recept for det, har det vist sig at være mere effektiv end progestin-piller, og det kan være virksomt op til fem dage efter ubeskyttet sex.

Den anden mulighed for nødprævention er en IUD eller spiral, som kræver et kontor besøg. Det ParaGard IUD har en 99,9 procent succesrate på at forhindre graviditet, hvis indsat inden for fem dage efter ubeskyttet sex og giver løbende prævention beskyttelse.

Fordele og ulemper ved fortrydelsespiller

Den mest åbenlyse fordel ved denne nødprævention er, at det væsentligt kan reducere chancerne for, at graviditeten vil opstå efter et kondom fiasko. Men ingen af ​​medicin valg er 100 procent effektiv eller helt uden bivirkninger, selvom de fleste er milde.

Fordelene:

  • Progestin eneste valg er tilgængelige uden recept til kvinder 17 og ældre. I Europa kan du få Plan B One-Step eller Næste valg simpelthen ved at gå til din apotek og bede om det. (Nødprævention er til rådighed for dem 16 og i hvis din læge er villig til at skrive en recept på det.)
  • Progestin eneste valg er meget effektive, hvis taget inden for 24 timer for at have ubeskyttet sex, er dine chancer for at blive gravid reduceret drastisk -. Med op til 95 procent. Husk på, at succesraten for disse valg falder som tiden går - ned til omkring 61 procent på 48-til-72 timer point. Plan B One-Step kan være noget effektivt i op til 120 timer bagefter ubeskyttet sex.
  • Ella er endnu mere effektiv. Dens succes er fortsat stabil over fem dage (120 timer) efter ubeskyttet sex. Selvom du bliver nødt til at ringe til din læge for en recept, kan dens effektivitet opveje denne ulempe.

Ulemperne:

  • Nogle milde bivirkninger kan forekomme. Disse omfatter brystspænding, spotting mellem perioder, hovedpine og kvalme. "Plan B One-Step ikke har en masse bivirkninger," siger Dr. Sangha, "fordi det er bare progestin."

Kom over-the-counter valg på dit lokale apotek

  • Ring til apoteket først. Kald fremad for at sikre, at fortrydelsespillen er på lager. Ikke alle apoteker vælger at bære det, og selv dem, der gør, kan løbe ud fra tid til anden.
  • Bede om det på apoteket skranken. Ser ikke for fortrydelsespillen på hylder. Selvom du kan få det uden recept, har du stadig nødt til at spørge apoteket til at aflevere det til dig.
  • Bring bevis på alder. College studerende skal medbringe gyldigt ID med et bevis på alder på apoteket. Fordi aldersbegrænsninger gælder, vil apoteket på vagt nødt til at bekræfte din fødselsdato.

Oprydning nogle misforståelser om fortrydelsespillen

Her er vigtige fakta at vide om brugen nødprævention:

  • Myte: du er nødt til at tage det meget næste dag øgenavnet "fortrydelsespillen" indebærer, at du skal tage pillen allerede næste dag, men mulighedernes vindue er en smule længere end det.. Selvom det er bedst at tage p-piller tidligt efter ubeskyttet sex, hvis du ikke gør det til apoteket på dag ét, kan du stadig være i stand til at forhindre en graviditet.
  • Myte: det forårsager en abort Nødprævention forhindrer graviditet ved at stoppe undfangelse fra at tage sted eller forhindre det befrugtede æg fra gravende ind livmodervæggen.. "Det forårsager ikke en abort," siger Sangha. "Vi synes, at det kan forsinke ægløsning eller forstyrre befrugtning direkte."
  • Myte: Det vil forstyrre en eksisterende graviditet Hvis du allerede er gravid, men endnu ikke klar over det og tage nødprævention, vil din graviditet ikke blive berørt.. Skulle du vælge at fortsætte med graviditeten, vil dit barn ikke være i større risiko for fosterskader.

Hvis du er en college studerende og ønsker at vide mere om morgenen-efter piller eller andre metoder til nødprævention, med din læge eller ob-GYN tale at få den bedste og mest aktuelle oplysninger om brugen af ​​disse produkter.