Evb

Hvad er brystkræft?

Brystkræft er den mest almindelige form for kræft hos kvinder i Europa.

Brystkræft er en ondartet (kræft) tumor, der starter fra celler i brystet. Det findes oftest hos kvinder, men mænd kan få brystkræft, også.

Den normale bryst

For at forstå brystkræft, det hjælper at vide noget om den normale struktur eller dele af brysterne.

En kvindes bryst består af kirtler, der gør modermælk (kaldet lobules), kanaler (små rør, der bærer mælk fra lobules til brystvorten), fede og bindevæv, blodkar og lymfeknuder (udtales LIMF) fartøjer. De fleste brystkræft begynde i de celler, linje kanalerne (ductal kræft), nogle begynder i lobules (luftrør kræft) samt et mindre antal nystartede i andre væv.

Lymfesystemet

Lymfesystemet er en af ​​de vigtigste måder, hvorpå brystkræft kan sprede. Lymfeknuder er små, bønne-formede grupper af immunsystemets celler (celler, som bekæmper infektioner) der er forbundet med lymfekar. Lymfekar er som små blodårer, bortset fra at de bærer en klar væske kaldet lymfeknuder (i stedet for blod) væk fra brystet. Brystkræftceller kan indtaste lymfekar og begynder at vokse i lymfeknuder.

De fleste lymfekar i brystet føre til lymfeknuder under armen. Disse kaldes aksil. Hvis brystkræftceller nå underarm lymfeknuder og holde på stigende, de forårsager noderne til at svulme. Lægen skal vide, om kræftcellerne har spredt sig til lymfeknuder, fordi hvis de har, er der en større chance for, at cellerne også har fået ind i blodbanen og sprede sig til andre steder i kroppen. Jo flere lymfeknuder, der har kræft i dem, jo ​​mere sandsynligt er det, at kræft vil blive fundet i andre organer, også. Det kan påvirke behandlingsplan.

Bryst klumper, der ikke er kræft

De fleste bryst klumper er godartede. Det betyder, at de ikke er kræft. Godartede brysttumorer er unormale vækster, men de ikke spredes uden for brystet, og de er ikke livstruende. Men nogle godartede knuder i brystet kan øge en kvindes risiko for at få brystkræft.

De fleste klumper er forårsaget af fibrocystisk ændringer. Cyster er væskefyldte blærer. Fibrose er dannelsen af ​​ar-lignende væv. Disse ændringer kan give bryst hævelse og smerte. De har ofte sker lige før en kvindes periode er ved at starte. Brysterne kan føle klumpet, og der er undertiden en klar eller let overskyet brystvorte decharge.

Hvor mange kvinder får brystkræft?

Den europæiske Cancer Society er seneste skøn for brystkræft i Europa er for 2010:

  • Omkring 207.090 nye tilfælde af invasiv brystcancer hos kvinder
  • Omkring 54.010 nye tilfælde af carcinoma in situ (CIS) vil blive fundet (CIS er non-invasiv og er den tidligste form for brystkræft).
  • Omkring 39.840 dødsfald som følge af brystkræft (kvinder)

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder i Europa, bortset hudkræft. Det er den anden hyppigste årsag til kræftdødsfald hos kvinder, efter lungekræft.

Chancen for en kvinde at have invasiv brystkræft eller andet tidspunkt i hendes liv er en smule mindre end en ud af otte. Chancen for at dø af brystkræft er omkring en i 35. Brystkræft dødeligheden har stået ned. Dette er sandsynligvis et resultat af at finde kræft tidligere og bedre behandling. Lige nu er der mere end 2 og en halv million brystkræft overlevende i Europa.

Typer af brystkræft

Der findes mange typer af brystkræft, men nogle af dem er meget sjældne. Nogle gange kan en bryst tumor kan være en blanding af disse typer eller en blanding af invasive og in situ cancer.

Duktalt carcinom in situ (DCIS): Dette er den mest almindelige form for ikke-invasiv brystkræft. DCIS betyder, at kræften er kun i kanalerne. Det har ikke spredes gennem væggene af kanalerne ind i vævet af brystet og så ikke kan sprede sig til lymfeknuder eller andre organer. Næsten alle kvinder med kræft på dette stadium kan helbredes. En af de bedste måder at finde DCIS tidligt er med en mammografi.

Dråbeformede carcinoma in situ (LCIS): Det begynder i mælken for øje kirtler (lobules), men ikke går gennem væggen af lobules og ikke kan sprede sig til andre dele af kroppen. Det er ikke en ægte cancer, men har LCIS øger en kvindes risiko for at få kræft senere. Af denne grund er det vigtigt, at kvinder med LCIS sørg for at de har regelmæssige mammografi og lægebesøg.

Invasive (eller infiltrerer) duktalt carcinom (IDC): Dette er den mest almindelige brystkræft. Det begynder i en mælk passage (en kanal), bryder gennem væggen af ​​kanalen, og invaderer væv af brystet. Derfra kan det være i stand til at sprede sig (metastaserer) til andre dele af kroppen. Den tegner sig for omkring 8 ud af 10 invasive brystkræft.

Invasive (infiltrerer) luftrør carcinom (ILC): Denne kræft starter i mælkekirtler (lobules), og derefter breder sig gennem væggen af lobules. Det kan derefter sprede (metastaserer) til andre dele af kroppen. Ca. 1 ud af 10 invasive brystkræfttilfælde er af denne type.

Inflammatorisk brystkræft (IBC): Denne usædvanlig form for invasiv brystkræft tegner sig for omkring 1 procent til 3 procent af alle brystkræft. Normalt er der ingen enkelt klump eller tumor. I stedet IBC gør huden af ​​brystet ser røde og føles varm. Det gør også huden ser tyk og udstenede, noget som en appelsinskal. Den ramte bryst kan blive større, hård, udbud eller kløende.

I sine tidlige faser, inflammatorisk brystkræft ofte forveksles med infektion. Fordi der er ikke fastlagt nogen klumper, kan det ikke dukke op på en mammografi, hvilket kan gøre det endnu sværere at fange det tidligt. Det har en højere chance for at sprede og et dårligere udsigter end invasiv ductal eller luftrør kræft.

Der er også mange andre mindre almindelige typer af brystkræft.

Brystkræft vilkår

Det kan være svært at forstå nogle af de ord, lægen bruger til at tale om brystkræft. Her er nogle af de centrale ord, du kan høre i:

Carcinoma: Dette er en term, der anvendes til at beskrive en kræft, der begynder i foringen lag af organer såsom bryst. Næsten alle brystkræft er karcinomer (enten duktale karcinom eller luftrør carcinomer).

Adenocarcinom: Et adenocarcinom er en type kræft, der starter i kirtelvæv (væv, der gør, og udskiller et stof). Kanalerne og lobules af brystet er kirtel væv, fordi de gør modermælk, så kræft starter i disse områder kaldes ofte adenocarcinomer.

Carcinoma in situ: Denne betegnelse bruges til de tidlige stadier af kræft, når det er stadig kun i det lag af celler, hvor det begyndte. I brystkræft. In situ betyder, at kræftcellerne er kun i kanalerne (duktalt carcinoma in situ) eller lobules (luftrør carcinoma in situ) De har ikke spredt sig dybere væv i brystet eller andre organer i kroppen. De er undertiden kaldes non-invasive eller pre-invasive brystkræft.

Invasive (infiltrerer) karcinom: En invasiv cancer er en, der har allerede vokset over det lag af celler, hvor det startede (i modsætning carcinoma in situ). De fleste brystkræft er invasive karcinomer - enten invasive duktalt carcinom eller invasive luftrør karcinom.

Sarkom: Sarkomer er kræft, der starter fra bindevæv såsom muskelvæv, fedtvæv eller blodkar. Sarkomer i brystet er sjældne.