Evb

Hold dit sind skarpe med sudoku

Hvis du nyde logiske gåder og andre hjerne øvelser, giver sudoku en prøve. Må ikke være bange: tal, ja, matematik, nej!

En sjov hobby, der udøver din hjerne og giver dig en følelse af realisering - det er den perfekte beskrivelse af numrene puslespil dille fra Japan kaldes sudoku. Denne store hjerne spil er sjovt at spille, og alle kan gøre det. Playing kan endda hjælpe forsinkelse demens ved at undervise din hjerne til at tænke på en helt ny måde.

Sudoku: hvordan man spiller

Du har sikkert set en sudoku i din lokale avis. Det er et puslespil, der udøver din hjerne ved at få dig til at tænke logisk om, hvordan man placerer numre i kasser i et gitter. Pointen med sudoku er ikke at gentage nogen numre, mens du udfylder skemaet. Udfordringen er at finde ud af, hvilke tal passer ind, hvor kassen.

Den sudoku gitter har ni kasser, inden for hver kasse er mindre kasser, der har ni kvadrater hver. Nogle af disse kvadrater vil allerede have numre i dem.

Her er korte regler om, hvordan du spiller:

  • Udfyld hver firkant med ét ciffer, bruger kun numrene et til ni
  • Tal kan ikke gentage inden for den enkelte kasse med ni kvadrater
  • Tal kan ikke gentage ned en kolonne
  • Tal kan ikke gentage på tværs af en række

Relaterede: videospil for bedre sundhed

Sudoku: numre, ikke matematik

"Sudoku er en meget venlig slags puslespil," siger Thomas Snyder, PhD, en amerikansk og verdens sudoku mester. "Du behøver ikke at komme til det med nogen form for viden på forhånd - det er ikke som en kryds og tværs, hvor du er nødt til at vide trivia."

Og selvom det er nemt at blive intimideret af alle disse bokse af tal, sudoku har intet at gøre med matematik. Tallene repræsenterer et mønster, der kunne være noget - farver, former, bogstaver eller andre billeder.

"Det er faktisk ikke om matematik. Det handler om ni elementer, der repræsenterer forskellige ting, som du passer ind bestemte steder," siger Snyder, som også skaber sudoku puzzles i hånden (de fleste er computer-genereret).

Sudoku: strategi og besvær

"Der er to måder at visualisere tingene i sudoku og gøre fremskridt. Du kan se på, hvad der er der, og hvad der ikke er der," siger Snyder.

Ved at finde ud af, hvilke numre du har, og hvilke numre du har brug for, kan du begynde at sætte dem ind og udfylde gitteret. "Scan tværs, scanne op og ned - numre andre steder i nettet kan eliminere, hvor numre kan være et andet sted," forklarer Snyder.

Sudoku spil kan variere fra let til svært, men deres format ændres ikke. Forskellen ligger i den måde, du løse gåden. "Der er et hierarki af trin, du tager for at løse gåden," siger Snyder og disse skridt er, hvad bestemme, hvor svært det er. Jo flere muligheder, du har for at komme til den vindende kombination, jo lettere puslespillet. Men hvis der kun er et par måder at komme til den rigtige kombination af tal, hjernen spil bliver temmelig vanskeligt.


Related: stay mentalt skarp med alderen

Sudoku: hvorfor du skal spille

En hjerne spil som sudoku, samt krydsord, tager klasser, læsning og skrivning, kan hjælpe med forsinkelse demens og Alzheimers sygdom, og beskytter hjernen mod tilbagegang. Hver gang du strække din hjerne og prøve noget nyt, især ved hjælp af forskellige dele af din hjerne og tænke på en anden måde, hjælper du til at skærpe dit sind og holde det på den måde.

Og, siger Snyder, mens det giver god motion og stimulering for hjernen, kan sudoku faktisk være meget afslappende. Folk får også en reel følelse af tilfredshed fra at have regnet ud gåderne, tilføjer han.

"Det tester noget, du har sikkert ikke brugt nogen tid i dit liv. Det kan vise sig, at du nyder det, og kan vise sig, at du ikke gør det," siger Snyder, "men du skal stimulere din hjerne i en ny måde. "

Sudoku: at komme i gang

Du kan finde gratis sudoku puzzles i aviser, magasiner og online. Du kan også købe bøger af sudoku puzzles på de fleste bog, købmand og købmænd - de er solgt næsten overalt.

Snyder understreger, at det kan tage en time eller to til korrekt afslutte din første par gåder. Må ikke få frustreret - det er en ny måde for din hjerne til at arbejde, så giv det en chance. Efter lidt øvelse, vil det tage dig mindre tid til at løse en sudoku, og derefter kan du beslutte, om sudoku er det rigtige for dig.