Evb

Hepatitis b: det grundlæggende

Hepatitis B er en alvorlig, men forebygges infektion, der påvirker folk i alle aldre over hele verden.

Hepatitis B er en virusinfektion i leveren, der påvirker millioner af mennesker over hele verden hvert år. Hepatitis B kan enten være akut, hvilket betyder, at det løser efter en relativt kort periode, eller kronisk, hvilket betyder at det ikke går væk. Kronisk hepatitis B er især risikabelt, fordi det kan føre til mere alvorlige lever betingelser som skrumpelever og leverkræft.

Hepatitis B statistik

Hepatitis B er ansvarlig for 80 procent af alle leverkræft diagnoser. Og hvert år komplikationer af hepatitis B dræbe mellem 600.000 og en million mennesker verden over.

I Europa er der omkring 40.000 nye tilfælde af hepatitis B hvert år, men siden 1990 har amerikanske hepatitis B satser faldet mere end 80 procent. Hepatitis B-vaccine er den primære årsag til denne dramatiske skift.

Hepatitis B transmission

Hepatitis B virus spredes gennem kontakt med inficerede kropsvæsker, herunder sæd. Faktisk er hepatitis B betydeligt mere smitsom end andre typer af seksuelt overførte infektioner.

Hepatitis B kan også spredes gennem en blodtransfusion, hvis donorblod er forurenet. Selv en lille mængde af tørret blod, såsom mængden af ​​blod tilbage på en nål, efter det var blevet brugt, udgør en risiko for sundhedspersonale samt stiknarkomaner, der deler kanyler. Hepatitis B kan forblive i live og infektiøs i op til en uge på overflader.

Spædbørn, hvis mødre har hepatitis B er på en høj risiko for at pådrage sig virus. Dette er, hvordan de fleste mennesker over hele verden bliver smittet, ifølge eksperter på det amerikanske Centers for Disease Control og Forebyggelse (CDC) og World Health Organization (WHO).

Hepatitis B forebyggelse

Hepatitis B-vaccine er den bedste tilgængelige forebyggelse strategi. Vaccinen består af tre eller fire skud over seks måneder, og når hele serien er afsluttet, giver det mere end 90 procent beskyttelse.

CDC anbefaler vaccinen til alle spædbørn, børn, unge voksne under 19 år, og eventuelle voksne, der kan være i risiko for hepatitis B.

Dem med høj risiko, der bør vaccineres, omfatter:

 • Sundhedspersonale
 • Internationale rejsende til områder, hvor hepatitis B er fremherskende
 • Mennesker med visse medicinske tilstande, herunder HIV, nyresygdom og leversygdom
 • Husstandsmedlemmer eller sexpartnere af mennesker med hepatitis B
 • Iv stofmisbrugere

Varighed og symptomer på hepatitis B

Symptomerne på hepatitis B varierer fra person til person, og kan variere fra mild til svær. Symptomer varierer også alt efter, om sygdommen er akut eller kronisk.

Hos de fleste mennesker, begynder akut hepatitis B-symptomer at dukke op omkring tre måneder efter eksponering. Typisk symptomer begynder at aftage efter et par uger, men i nogle tilfælde kan sygdommen blive hængende i seks måneder eller mere.

Akut hepatitis B forårsager følgende symptomer:

 • Kvalme
 • Diarré
 • Misfarvet urin og afføring
 • Udslæt
 • Formindsket appetit
 • Hovedpine
 • Fever
 • Gulsot

Kronisk hepatitis B varer et helt liv, og kan føre til alvorlige bivirkninger i leveren. Selv hvis du ikke har symptomer, kan blodprøver afgøre, om virus forbliver i kroppen, og behandling kan hjælpe dig med at minimere din risiko for leverskader.

Typisk mennesker med kronisk hepatitis B har ingen symptomer i 20 år eller mere. I nogle tilfælde mærke mennesker med kronisk hepatitis B periodiske episoder af symptomer, der ligner dem, der opleves af mennesker med akut hepatitis B.

Hepatitis B behandling

Der findes ingen specifik behandling for akut hepatitis B, men der er behandlingsmuligheder for at lindre symptomerne og få den bedst mulige ernæring.

Behandling af kronisk hepatitis B afhænger af dens sværhedsgrad. Selv om der er ingen helbredelse for kronisk hepatitis B, effektive strategier til rådighed for at forhindre eller mindske de skader, der kunne gøres for at leveren ved langvarig hepatitis B-infektion.

Udover løbende overvågning af en læge, der har erfaring med behandling af hepatitis B, kan nogle medikamenter blive foreslået. Der er syv godkendte lægemidler for hepatitis B:

 • Intron A ( interferon alfa)
 • Pegasys (PEGyleret interferon)
 • Epivir HBV, Zeffix eller Heptodin ( lamivudin )
 • Hepsera (adefovirdipivoxil)
 • Baraclude (entecavir)
 • Tyzeka eller Sebivo (telbivudin)
 • Viread (tenofovir)

Eksperter anbefaler også undgå alkohol og tjekke med din læge eller apotek om mulige interaktioner mellem hepatitis medicin og over-the-counter medicin, vitaminer og recepter for andre forhold. Alkohol og visse medikamenter kan skade leveren. I særdeleshed bør smertestillende acetaminophen kun bruges som anvist af en læge, da det kan forårsage leverskader, hvis de anvendes ofte eller i høje doser.

Spædbørn og børn under 5 år have en hårdere tid med virus, 10 til 30 procent får det godt, men de andre bliver kroniske bærere af virussen, der sætter dem højere risiko for lever komplikationer nede ad vejen. Mellem 90 og 95 procent af de voksne kommer sig helt akut hepatitis B, men resten udvikle kronisk form af sygdommen. I kroniske tilfælde vil nøje overvågning af et medicinsk team være nødvendigt at opretholde leveren sundhed.