Evb

Forståelse skizoaffektiv lidelse

Mennesker med skizoaffektiv lidelse har symptomer på både skizofreni og affektive sindslidelser.

Mennesker med skizoaffektiv lidelse, en alvorlig, men forholdsvis sjældent psykisk sygdom, har symptomer på både skizofreni og affektive sindslidelser. Påvirker færre end 5 i 1000 personer, skizoaffektiv lidelse er en sygdom, der gør folk asocial, og de er ofte undgås ved dem omkring dem.

Mens symptomerne på skizoaffektiv lidelse vil variere mellem patienterne, bliver de normalt har psykotiske symptomer, som hallucinationer og paranoia, og humørsvingninger, uanset euforisk eller deprimeret. Patienten kan opleve psykotiske symptomer med humørsvingninger på samme tid, eller separat. Ofte vil patienten oplever disse symptomer i cyklusser - alvorlige, forbedret.

Forskere har diskuteret, om skizoaffektiv lidelse bør klassificeres som en stemning uorden eller en type skizofreni. Den mest aktuelle tankegang betragter det som en slags skizofreni.

For en diagnose af denne skizofren-typen sygdom, skal en person oplever en episode af svære depressive eller maniske symptomer i løbet af en periode på en kombination af skizofreni symptomer. I samme generelle periode, skal personen også vise symptomer på skizofreni, såsom vrangforestillinger, i mindst to uger uden humør symptomer.

Symptomer deles med skizofreni
Vrangforestillinger, paranoia og kognitive forstyrrelser symptomer, der er til stede i både skizofreni og skizoaffektiv lidelse.

  • Vrangforestillinger og hallucinationer. Disse sygdomme påvirker den måde, hjernen opfatter virkeligheden. Mennesker med skizofreni eller skizoaffektiv lidelse oplever vrangforestillinger og hallucinationer, høre og se ting, som ikke er der.
  • Paranoia. Disse vrangforestillinger undertiden føre til paranoide tanker og følelser. Mennesker med skizofreni og skizoaffektiv lidelse magt mistillid familie, venner, klinikere eller statslige instanser og deres repræsentanter (reelle og forestillede).
  • Kognitive underskud. Skizofreni og skizoaffektiv lidelse påvirke en persons evne til at bearbejde og organisere tanker. Folk oplever disse symptomer kan have en hård tid at udtrykke deres ideer på en organiseret, logisk måde. De kan have svært ved at koncentrere og efterbehandling opgaver.

Symptomer delt med affektive lidelser
Skizoaffektiv lidelse har to typer, der er defineret af stemningen symptomer personen har. Mennesker med bipolar typen show maniske symptomer, eller maniske og depressive symptomer, mens folk med den depressive type, kun viser depressive symptomer.

  • . Maniske symptomer Mennesker med maniske symptomer har høje energi niveau: De er yderst tilfredse eller meget irritabel. De taler hurtigt, er rastløse og tage risici.
  • Depressive symptomer. Mennesker med disse symptomer er trist og kan miste deres appetit og energi niveauer. De er ikke interesseret i at gøre tingene, kan de ikke brusebad eller karbad selv, og de har selvmordstanker.

Behandling skizoaffektiv lidelse
Klinikere synes at være enige, at den bedste behandling for skizoaffektiv lidelse kombinerer medicin med psykosocial intervention, herunder regelmæssige møder med en psykiater eller terapeut, og erhvervsskoler og andre livsfærdigheder undervisere.

  • Antipsykotisk medicin. Antipsykotisk medicin hjælper med symptomer som vrangforestillinger og hallucinationer. De antipsykotika typisk ordineret til skizoaffektiv lidelse er olanzapin (Zyprexa), risperidon (Risperdal) og clozapin (clozapin). Al medicin har bivirkninger, nogle mere seriøse end andre. Folk, der tager Clozapin skal overvåges nøje af deres læge for anfald, hjerteproblemer, og et fald i antallet af hvide blodlegemer.
  • Lægemidler, der påvirker humøret. Antidepressiva som citalopram (Celexa), fluoxetin (Prozac), eller escitalopram (Lexapro), kan hjælpe folk med depressive symptomer. Mood stabilisatorer som lithium (Eskalith eller Lithobid) og valproat (Depakote) kan gives til folk med bipolar subtype.
  • Terapi og anden støtte. Terapi, både individuelle og gruppe, kan hjælpe en person med denne lidelse at komme sig. One-on-one møder med en terapeut kan hjælpe mennesker praksis livsfærdigheder, tale gennem deres bekymringer for fremtiden, og arbejde på strategier for håndtering af problemer i den virkelige verden. Lokale kapitler NAMI, Den Nationale Alliance om psykisk sygdom, tilbyder støttegrupper og andre ressourcer til mennesker, der lever med dette og andre psykiske sygdomme.

Forskningen på skizoaffektiv lidelse halter bagefter forskning i skizofreni og andre psykiske sygdomme. Mens en person med denne sygdom kan være nødvendigt at gennemgå langtidsbehandling, herunder tager medicin, er det muligt at komme fra, eller funktion med denne sygdom.