Evb

Er der en lys side til bipolar lidelse?

Mennesker med bipolar lidelse og de mennesker omkring dem, kan finde hypomani - den periode, hvor de er kreative, energiske og charmerende - at være meget tiltalende.

Mennesker med bipolar lidelse, der har oplevet mani eller hypomani (staten fører op til mani) beskriver perioder med følelsesmæssig intensitet, kreativitet, energi og produktivitet så tiltalende aspekter at være bipolar. Disse "fordele" til bipolar symptomer kan være så stærk, at bipolare patienter kan faktisk stoppe med at tage deres medicin, fordi de går glip af denne side til sygdommen.

Mens et lille antal bipolare patienter ophold i staten hypomani (en pre-manisk fase) uden at der udvikler sig til de mere farlige højder af mani, de fleste mennesker med bipolar lidelse er ikke så heldige.

»De ulemper til bipolar lidelse langt opvejer eventuelle fordele," siger psykiater Charles Lake, MD, ph.d., professor i afdelingen for psykiatri og adfærdsmæssige tjenester på Kansas University Medical Center i Kansas City.

Symptomer på depression er langt mere almindelig og hyppig blandt mennesker med bipolar lidelse end højder af mani.

Dr. Sø byder på eksemplet med kunstneren Vincent van Gogh for at vise den kurs, mani kan tage. Selvom van Gogh blev aldrig officielt diagnosticeret med bipolar lidelse, visse mønstre af depression efterfulgt af høj-energi produktivitet og kreativitet tyder bipolar lidelse. Mens hans humør forbedret og bevægede sig mod mani, han var utrolig produktiv, siger Lake, der producerer kunstværker, der er beundret og elsket til denne dag. Men som dagene gik, ville hans penselstrøg blive mindre kontrolleret og i sidste ende var han ude af stand til at male på alle. I mellemtiden, hans personlige liv fødte mange af kendetegnene ved bipolar lidelse, herunder selvmord ved 37.

Forstå den lyse side

Her er nogle af de elementer af bipolar lidelse, der anses fordelene for en kort periode:

  • Produktiviteten. Mennesker med bipolar lidelse sover mindre, når de bliver manisk og har mere energi. Som et resultat, er de ofte mere produktive end deres jævnaldrende, i hvert fald for en stund. Den manglende søvn og højenergi-arbejde kan i sidste ende føre til udbrændthed og kan bidrage til symptomer på psykose, såsom paranoia og hallucinationer.
  • Tillid. Feeling mere selvsikker er en af de fordele, der er beskrevet af folk med bipolar lidelse. Desværre, som mani stiger, kan det selvtillid bliver urealistiske fantasier om magt og succes, hvilket fører til dårlige livsvalg og impulsivitet.
  • Charme. Sammen med øget energi og selvtillid, kan mennesker med bipolar lidelse være mere udadvendt og charmerende som deres humør forbedres. Dette kan trække folk til dem, hvilket gør dem livet for den part (for et stykke tid). Men som mani skrider frem, øget irritabilitet, impulsivitet, irrationel adfærd eller tale, og risikovillighed også kan køre folk væk.
  • Euphoria. Intens glæde og fornøjelse i livet, herunder en øget bevidsthed om detaljer, også kan opleves af bipolare patienter, når de nærmer mani. Denne opfattelse af verden i lyse og elskede detalje er ofte, hvad patienterne nævner som den mest savnede element i bipolar lidelse.
  • Insight. Mange mennesker med bipolar lidelse oplever en følelse af større intellektuelle evner og indsigt som de nærmer mani.

Der er nogle kendte negative aspekter til hypomani foruden positiver anført ovenfor. De omfatter irritabilitet, skødesløshed, dårlig impulskontrol og øget stofmisbrug.

De såkaldte fordele ved mani kan narre mange mennesker, herunder patienten med bipolar lidelse. Patienterne ofte citerer disse positive erfaringer som begrundelse for ikke at tage den medicin, der holder deres humør stabil.

Desværre er disse opfattede fordele er kun midlertidig, og for de fleste mennesker, fremskridt at øge mani, forstyrrende livsstilsvalg, og endda psykose. Som følge heraf er disse fordele ikke gode grunde til at stoppe en behandlingsplan. I virkeligheden er de tegn på, at yderligere behandling kan være nødvendig for at forhindre forværrede symptomer.