Evb

Endometriose og ovariecancer risiko

Kvinder med endometriose har en højere kræft i æggestokkene risiko, selvom lægerne ikke er sikker på hvorfor.

Endometriose, en tilstand, hvor det væv, der normalt linjer livmoderen (endometrium) vokser andre steder i kroppen, kan sætte kvinder i højere risiko for kræft i æggestokkene.

"Der [er] data der viser, at endometriose er forbundet med øget risiko for kræft i æggestokkene," siger Adnan R. Munkarah, MD, formand for afdelingen for kvinders sundhed tjenester til Henry Ford Health System i Detroit. »De eksisterende statistikker tyder på risiko for kræft i æggestokkene er fire til fem gange højere hos kvinder med endometriose."

Mens den præcise link er stadig under efterforskning, er der voksende tyder det er den inflammatoriske proces er forbundet med endometriose, der fremmer en kræft transformation, siger Dr. Munkarah. Men det er ikke en grund for dem med endometriose at gå i panik eller formode, at hver smerte er en voksende tumor.

Endometriose og ovariecancer: forbindelser

Der er nogle ligheder såvel som markante forskelle mellem kræft i æggestokkene og endometriose. Begge kan dele symptomer såsom:

 • Bækkensmerter
 • Pressure
 • Oppustethed

Også endometriose kan forårsage cyster på æggestokkene, der kan synes at være bækken masser ligner kræft i æggestokkene.

Men de to betingelser er tydeligt forskellige. Med endometriose, er den mest almindelige symptom bækkensmerter, ofte (men ikke altid) i forbindelse med menstruationscyklus. Infertilitet er et andet almindeligt symptom, som påvirker 30 til 40 procent af kvinder med endometriose.

Kræft i æggestokkene indebærer også unormal vækst af væv, der kan påvirke æggestokkene og andre dele af den reproduktive tarmkanalen, men vækster er kræft snarere end godartede vækster på endometriose. Ovariecancerpatienter symptomer er mindre tilbøjelige til at være forbundet med menstruationscyklus og mere tilbøjelige til at være generaliseret hele måneden. Symptomer er ikke altid til stede, men når de er, kan omfatte:

 • Abdominal ubehag eller følelse af abdominal tyngde
 • Vægtøgning eller tab
 • Uforklarlige rygsmerter
 • Kvalme, opkastning, gas
 • Tab af appetit

Dens rækkevidde er også langt mindre end for endometriose: The National Cancer Institute forudsagde, at kræft i æggestokkene ville blive diagnosticeret i 21.550 kvinder i 2009.

Måske den største forskel normalt vedrører en kvindes alder. "Endometriose er en sygdom, der påvirker kvinder i deres reproduktive år, mens kræft i æggestokkene er generelt en sygdom i postmenopausale kvinder," siger Munkarah.

Men en nylig 10-årig undersøgelse fandt, at kræft i æggestokkene viser sig i kvinder med endometriose omkring 5 1/2 år tidligere end den gør i kvinder uden endometriose.

Endometriose og ovariecancer forebyggelse

I betragtning af at en forbindelse mellem de to betingelser er blevet bestemt, og at der ikke er nogen kur mod endometriose, er det vigtigt for kvinder med endometriose at se deres gynækologer på en regelmæssig basis. Hvis en eller anden grund ovariecancer mistænkes, skal en kvinde sørge for at hun får de nødvendige tests for at udelukke det. Tests for kræft i æggestokkene forebyggelse omfatter:

 • Gynækologisk eksamen
 • Bækken ultralyd
 • Computertomografi (CT) scanning

"Vi er nødt til at huske på, at risikoen for kræft i æggestokkene i den almindelige befolkning er forholdsvis lav," siger Munkarah, hvilket betyder, at de fleste kvinder med endometriose ikke vil ende op med kræft i æggestokkene. Men æggestokkræft har symptomer, der kan være vage og let forveksles med andre sundhedsmæssige problemer lige fra irritabel tyktarm til diverticulosis til urinvejsinfektioner. Så kvinder bør altid lytte til deres krop og se deres læge, hvis noget føles galt.