Evb

Din menstruation og astmaanfald

Det er ikke i dit hoved: dine astmasymptomer sandsynligvis får værre omkring din periode. Svingende hormoner er de formodede gerningsmænd.

For mange kvinder, behøver periode-relaterede problemer ikke ender med kramper eller PMS - astmasymptomer og astmaanfald kan være mere sandsynlig, og mere alvorlige, omkring menstruation.

"Omkring halvdelen af kvinder med astma rapporterer en forværring af astmasymptomer lige før eller under deres," siger William E. Berger, MD, klinisk professor i allergi og immunologi ved University of California-Irvine og forfatter af astma for Dummies.

Forskere mener, at svingende hormoner omkring menstruation er skyld, men du kan træffe foranstaltninger til at hjælpe med at forhindre et astmaanfald omkring din periode.

Kvindelige hormoner og astma

"I løbet af barndommen, faktisk drenge får mere astma end piger," siger Dr. Berger. "Så efter puberteten, vender den tendens." Efter 20 år, er piger mere tilbøjelige end mænd til at have astma for første gang. Kvinder er 30 procent mere tilbøjelige til at have astma og 40 procent større sandsynlighed for at dø af et astmaanfald end mænd. Ingen ved præcis hvorfor, men forskningen fokuserer på de roller, hormoner og en kvindes menstruationscyklus.

For den gennemsnitlige kvinde med en 28-dages menstruationscyklus (dvs. 28 dage mellem starten af ​​din menstruation fra den ene måned til den næste), i den sidste uge op til din menstruation, startende fra omkring dag 22, progesteron hormoner og østrogen tilbagegang, nåede deres laveste punkt på dag 28. Faldende niveauer af disse to hormoner kan forårsage indsnævring af luftvejene eller påvirke cellerne i immunsystemet, hvilket forårsager et astmaanfald. Derudover har blodkar i lungerne er fundet til at danne og forsvinde som en kvindes hormoner svinge, hvilket kan øge eller mindske muligheden for lungerne til at optage ilt. Dette kan også forværre astma.

Astma og din menstruation

Astmasymptomer kan begynde at forværres overalt fra fire dage før menstruation gennem den sidste dag i din menstruation. I en undersøgelse, havde 57 procent af kvinder med astma forværrede symptomer og bruges mere medicin, før deres periode og 14 procent havde en signifikant fald i lungefunktionen. I virkeligheden er dette mønster så almindeligt, at der er endda et navn for det - præmenstruelle astma (PMA) er en tilstand, hvor astmasymptomer og lungefunktion forværre et par dage før menstruation starter.

"Dette er mest almindelig hos kvinder med svær astma," siger Berger. "I nogle tilfælde kan sværhedsgraden af ​​symptomerne ikke stige, men menstruationscyklus synes at påvirke timingen af ​​dem." Oversættelse: Faldende hormonniveauer lige før menstruation kan udløse et astmaanfald.

Derudover, en lille undersøgelse af piger aldre 8-17 fandt, at de, der startede menstruation i en tidligere alder udviklet mere svær astma, muligvis fordi hormoner begyndte svingende tidligere i puberteten.

Forebyggelse astmaanfald omkring din menstruation

Hvis din astma er særligt generende lige før eller under menstruationen, der er skridt, du kan tage for at hjælpe afværge et astmaanfald.

  • Hold en dagbog. Notér oplysninger om dine astmasymptomer hele måneden, og sammenligne dem med mønstret i løbet af din menstruationscyklus. Dette kan hjælpe med at afgøre, om der er en sammenhæng mellem din astma og dine perioder. Bring dagbog til aftaler med din allergolog.
  • Tal med din læge. Hvis dine astmasymptomer konsekvent forværres omkring din periode, diskutere mulige løsninger med din læge. Din læge kan anbefale stigende forebyggende medicin i løbet af denne tid af måneden.
  • Overvej hormonbehandling. Manipulering timingen af menstruation med kunstige hormoner kan hjælpe. "Nogle kvinder, der har astmaanfald lige før eller under deres kan drage fordel af hormonbehandling," siger Berger. Hvis du er præmenopausale, kan dette betyde, at p-piller, iført en patch, eller få injektioner. I en nylig undersøgelse af menstruerende kvinder 28-58 år, astma symptomer forbedret for de kvinder, der tager p-piller.
  • Undgå udløser. Vær særlig omhyggelig med at undgå noget, der kunne modregne et astmaanfald i dagene før og under menstruation. Fælles astma udløser omfatter kold luft, motion, forurenende stoffer, støv og røg, herunder passiv rygning fra at være omkring rygere. Tage aspirin kan også udløse et astmaanfald hos nogle kvinder, siger Berger.
  • Vær forberedt. I det mindste være sikker på du har din anfaldsmedicin med dig på alle tidspunkter på dagene før og under menstruation. Hvis dine symptomer forværres betydeligt, og du ikke får det bedre inden for en time, være parat til at ringe 911.

Og ikke vente på nogen til at køre dig til hospitalet. "Når du ringer 911, vil redderne har udstyr og medicin til at begynde at hjælpe dig med det samme," siger Berger. Dette kunne være livreddende, hvis du har en svær astma anfald omkring din periode eller noget andet tidspunkt af måneden.

Lær mere i Everyday Health Astma center.