Evb

Diagnosticering hudkræft: hudbiopsi

En række forskellige typer af biopsier bruges til at hjælpe diagnosticere melanom.

Hvis lægen mener, du måske har en melanom, vil han eller hun tage en prøve af huden til at se på under et mikroskop. Dette kaldes en biopsi. Der er forskellige måder at gøre en hud biopsi. Valget afhænger af størrelsen af ​​det område til bekymring, og hvor det er fundet på kroppen. Alle metoder er tilbøjelige til at forlade det mindste en lille ar. Da forskellige metoder forlader forskellige typer af ar, skal du spørge lægen om dette, før biopsi er gjort.

Biopsier anvendes til melanom diagnose

Huden omkring området af biopsi vil blive bedøvet før biopsi. Du vil føle en lille stikkende som medicinen går i, men du skal ikke føle nogen smerte under biopsi.

  • Shave biopsi: Efter bedøvende området, læge "barberer" off de øverste lag af huden. En barbering biopsi er anvendelig til mange typer af hudsygdomme og i behandling godartede modermærker. Men det er ikke ofte brugt, hvis melanom er mistænkt for. Dette er fordi det fjernede prøve ikke kan være tyk nok til at finde ud af, hvor dybt kræften går ind i huden.
  • Punch biopsi: I en punch biopsi en dybere prøve af huden fjernes. Lægen bruger et værktøj, der ligner en lille rund cookie cutter. Når huden er bedøvet, lægen roterer værktøjet på overfladen af ​​huden, indtil den skærer gennem alle lag af huden og tager en vævsprøve.
  • Incisional og excisional biopsier: Hvis lægen at se på en tumor i de dybere lag af huden, vil en incisional eller excisional biopsi gøres. Huden vil blive bedøvet før biopsi. Et kirurgisk kniv bruges til at skære igennem den fulde tykkelse af huden. En kile af huden fjernes, og kanterne af såret sys. En incisional biopsi fjerner kun en del af tumoren. Hvis hele svulsten er fjernet, kaldes det et excisional biopsi. Excisional biopsi er oftest gjort.

Efter en biopsi, er huden prøven sendes til et laboratorium for at blive set på under mikroskop. Prøven kan også sendes til en læge med særlig uddannelse i at gøre diagnoser fra hudprøver (a dermatopathologist).

Biopsier af melanom som har spredt

Melanom som har spredt sig til andre dele af kroppen (kaldet metastatisk melanom) kan ikke findes længe efter den første melanom blev fjernet fra huden. Sjældent nogle melanomer spredt sig så hurtigt, at en person kunne have en masse kræft i lymfeknuder, lunger, hjerne, eller andre steder, mens den første hud melanom er stadig lille.

Sommetider disse tumorer er fundet, inden huden læsion er fundet. I andre tilfælde kan findes længe efter en hud melanom er fjernet, så det er ikke klart, at det kunne være den samme kræft. I endnu andre tilfælde kan metastatisk melanom kan findes uden nogensinde at finde en hudlæsion. Dette kan være fordi nogle hudlæsioner gå væk på egen hånd (uden nogen behandling) efter nogle af deres celler har spredt sig til andre dele af kroppen.

Melanom kan også starte i indre organer, men det er ret sjældne. Hvis melanom har spredt bredt i hele kroppen, kan det ikke være muligt at sige, hvilken tumor var den første. Når dette sker, kan melanom i disse organer forveksles med en kræft starter i dette organ. For eksempel kan melanom, der har spredt sig til lungerne forveksles med en kræft, der starter i lungerne. Der er særlige tests, der kan gøres på biopsiprøver at sige, om det er en melanom eller en anden form for kræft. Dette er vigtigt, fordi forskellige behandlinger anvendes til forskellige kræftformer.

  • Fin nål aspiration biopsi (FNA): Denne form for biopsi kan undertiden anvendes, hvis lægen mener melanom har spredt sig til organer såsom lunge eller lever. En tynd, hul nål anvendes til at fjerne meget små vævsprøver fra tumoren. Testen medfører sjældent meget ubehag og ikke efterlader et ar. Den FNA ikke bruges til at diagnosticere en mistænkelig muldvarp. Men det kan bruges til at biopsi store lymfeknuder i nærheden en melanom at finde ud af, om det har spredt sig.
  • Kirurgisk (excisional) lymfeknudebiopsi: For denne type biopsi, er en hævet lymfeknude fjernes gennem et lille snit (snit). Det sker ofte, hvis en lymfeknude størrelse foreslår spredning af modermærkekræft, men enten en FNA ikke blev gjort, eller det gjorde ikke vise nogen kræftceller.
  • Sentinel lymfeknude biopsi: Denne test er blevet en almindelig måde at finde ud af, om kræften har spredt sig til nærliggende lymfeknuder. Det kan finde lymfeknuder, der dræner lymfevæske fra det område af huden, hvor melanom startede. En kirurg sætter en radioaktiv væske og / eller et blåt farvestof i det område af melanom. De lymfeknuder kontrolleres derefter for radioaktivitet at finde hvilke der er de første til at dræne væske fra huden i nærheden af ​​melanom. Det er de sentinel lymfeknuder, kaldes det, fordi de "stå vagt", så at sige, i løbet af tumor. Et lille snit er lavet i den identificerede lymfeknude område. De lymfeknuder kontrolleres derefter finde hvoraf den ene (r) blev blå. Når disse lymfeknuder er blevet fundet, bliver de taget ud og kiggede på under et mikroskop. Hvis kræftcellerne er fundet, resten af ​​lymfeknuder på dette område fjernes, også. Hvis sentinel knudepunkter ikke indeholder kræftceller, er yderligere lymfeknude kirurgi ikke nødvendigt.