Evb

Det er et anfald, men er det epilepsi?

Mens epilepsi er en almindelig årsag til anfald, det er ikke den eneste.

Et øjebliks manglende respons, den manglende evne til at huske, hvad der lige er sket, kramper eller rykkende bevægelser, pludselig stivhed af kroppen: Disse er klassiske symptomer på en epilepsi anfald. En epilepsi anfald udløses af unormale elektriske impulser i hjernen.

Og mens disse symptomer kan indikere epilepsi, kan andre hjerneafvigelser eller skader også føre til anfald.

Hvad er en non-epileptiske begivenhed?

En ikke-epileptiske anfald, eller ikke-epileptisk omstændigheder er et anfald, der ikke er forårsaget af epilepsi, men ser den samme. Disse kan være forårsaget af en ændring eller forskel i elektrisk aktivitet i hjernen, men ikke en elektrisk afbrydelse af den type, der udløser et epileptisk anfald.

Der findes to typer af non-epileptiske anfald, kaldet psykogen og fysiologisk. En psykogen non-epileptisk anfald kan være anlagt den ved en slags følelsesmæssige stressfaktor eller traumer. Det er en legitim beslaglæggelse og bør behandles på den måde, men det er ikke forårsaget af et problem i hjernen.

En fysiologisk ikke-epileptisk anfald kan udløses af en slags forandringer i hjernen - typisk en ændring i udbuddet af blod eller ilt snarere end elektrisk aktivitet. Nogle mulige årsager til fysiologiske non-epileptiske anfald omfatter:

 • Hurtigt fald i blodtrykket
 • Lavt blodsukker
 • Uregelmæssig hjerterytme

Årsager til anfald

Alle typer anfald, herunder dem, der ikke er forbundet med epilepsi, kan have en række årsager, herunder:

 • En hjerneskade
 • En hjernesvulst
 • Ændringer i stofskiftet (fx lavt blodsukker) fra sundhedsmæssige betingelser som nyre-og leverproblemer
 • En infektion i hele eller i en bestemt del af kroppen (herunder infektion i hjernen)
 • Stofbrug eller tilbagetrækning
 • Alkoholforbrug eller tilbagetrækning
 • En medfødt helbredsproblem, som Downs syndrom
 • Stroke
 • Alzheimers sygdom

Feberkramper

Disse anfald er forårsaget af høj feber, og forekommer hyppigst hos spædbørn og små børn. Feberkramper er ganske almindelige, der påvirker 1 ud af 25 børn. Mens skræmmende, behøver disse anfald ikke medføre hjerneskade eller på anden måde skade børn.

Under anfaldet, kan barnet være bevidstløs, ryste og vride. Feberkramper kan vare længere end 15 minutter eller mindre end et par sekunder, men mest almindeligt sidste til to minutter.

Feberkramper typisk strejke, når et barn er mellem 6 måneder og 5 år gammel, men de forekommer oftest i løbet af buksetrold år. Disse typer af anfald kan gentage sig i løbet af barndommen, men er som regel vokset.

Første anfald

En første anfald er lige, hvad det lyder som - det første anfald en person har. Den underliggende årsag kan bestemmes til at være epilepsi, men ofte årsagen ikke kan bestemmes.

Disse isolerede anfald er ikke sjældne hændelser - op til 5 procent af befolkningen i Europa kan opleve en første anfald, der ikke skyldes feber eller epilepsi. En første anfald opstår typisk før alder 25, med de fleste finder sted i de yngre end 15.. Første anfald synes at strejke hanner lidt oftere end kvinder, og de kan ikke have en specifik eller påviselig årsag. En første anfald kan påvirke en del af eller hele hjernen.

Eklampsi anfald

Disse anfald forekommer hos gravide kvinder, og er ikke forårsaget af epilepsi eller andre sygdomme i hjernen. Årsagen til eklampsi vides ikke, men det følger ofte graviditeten tilstand kaldet præeklampsi, hvor kvindens blodtryk bliver unormalt højt. Eklampsi forekommer i omkring 1 ud af hver 2.000 til 3.000 forventningsfulde kvinder. De anfald forårsage kramper eller ændringer i personlighed, såsom agitation.

Alle anfald - uanset om epileptiske eller ikke-epileptiske - bør evalueres og behandles. Fastsættelse af, hvad der forårsager de symptomer, og hvis der er en underliggende tilstand, er afgørende for at blive sikker og bidrage til at forhindre alle former for anfald.