Evb

Bivirkninger af tamoxifen?

Spørg Dr. Martee Hensley

Duktalt carcinoma in situ (DCIS) er en meget tidlig form for brystkræft. Pr. definition har det ikke spredt sig uden for brystet kanalen, og det kan ofte blive helbredt med kirurgisk fjernelse af DCIS-holdige brystvæv. DCIS behandles generelt med lumpektomi (fjernelse af tumor plet), efterfulgt af strålebehandling af brysterne. Stråling har vist sig at nedsætte risikoen for, at DCIS vil vende tilbage til det område af brystet, der indeholdt det. Breast stråling efter lumpektomi er undertiden udeladt i særlige omstændigheder, såsom med en ældre kvinde, der har et meget lille område af DCIS. Alternativt kan nogle kvinder vælger at have en mastektomi (kirurgisk fjernelse af hele brystet). En mastektomi kan anbefales, hvis DCIS området er meget store, hvis der er flere områder af DCIS i brystet, eller hvis en eller anden grund en patient ikke er en kandidat til stråling. Stråling er ikke nødvendig efter en mastektomi for DCIS, fordi der ikke er tilstrækkelig brystvæv efterladt for DCIS til at gentage sig i.

Kvinder med DCIS ikke kræver kemoterapi, fordi risikoen for, at kræften vil gentage sig i områder uden for brystet er meget, meget lav. Dog kan kvinder med DCIS være i risiko for at udvikle en ny DCIS område i den resterende brystvæv (hvis en lumpektomi blev udført), eller i det andet bryst. Der er også en lille chance for, at en invasiv brystcancer (en, der invaderer fra brystet kanalen i brystvæv) kunne udvikle sig.

Tamoxifen har vist sig at nedsætte risikoen for at udvikle en invasiv brystkræft blandt kvinder med DCIS. I et stort klinisk forsøg blev omkring 1.800 kvinder randomiseret til at få deres DCIS behandlet med enten lumpektomi efterfulgt af stråling og en daglig placebotablet, eller med lumpektomi efterfulgt af stråling og daglig tamoxifen. Kvinderne blev fulgt for at bestemme, hvor mange udviklede invasiv brystkræft. Undersøgelsen fandt, at behandling med tamoxifen reducerede risikoen for brystkræft begivenheder fra 13,4 procent blandt kvinder tildelt til placebogruppen til 8,1 procent blandt kvinder tildelt tamoxifen i løbet af de fem år efter DCIS diagnose. Det betyder, at omkring 87 procent af kvinder, der gennemgår en lumpektomi og stråling til DCIS, men er ikke behandlet med tamoxifen, vil ikke have nye DCIS eller invasiv brystkræft i fem år efter DCIS diagnose. Ninety-to procent af kvinderne, der gennemgår lumpectomy og strålebehandling, og som tager tamoxifen får ingen nye DCIS eller invasiv brystkræft i fem år efter DCIS diagnose. Baseret på resultaterne af dette forsøg er tamoxifen rutinemæssigt tilbydes kvinder med DCIS efter lumpektomi og stråling. Dataene for tamoxifen brug er ikke så ligetil for kvinder, der har haft en mastektomi at behandle DCIS. Da der er ingen brystvæv i fare på mastektomi side, ville tamoxifen fordelen kun omfatter det andet bryst.

Du bør diskutere detaljerne i din DCIS med din onkolog. For eksempel, hvis du har haft en mastektomi og dine DCIS var lav kvalitet og meget små, kan den absolutte fordel af tamoxifen være ganske lille. Alternativt kan der være problemer, såsom en stærk familie historie af bryst-og æggestokkræft, at sætte dig i risiko for at udvikle en invasiv brystkræft i fremtiden. Der kan også være nogle mere risikofyldte funktioner i dine DCIS, der ville styrke tilfældet for adjuvans eller forebyggende brug af tamoxifen. Hvis du og din læge beslutte at fortsætte med tamoxifen behandling, kan du være forvisset om, at lægemidlet generelt er meget veltolereret. Nogle temmelig almindelige bivirkninger omfatter hedeture, vaginal tørhed, og en mild udflåd. I sjældne tilfælde kan tamoxifen være forbundet med en øget risiko for blodpropper. Endnu mere sjældent, men potentielt alvorligt, kvinder, der stadig har en livmoder og tage tamoxifen har en lille øget risiko for at udvikle endometriecancer.

Endelig med hensyn til din specifikke spørgsmål om skjoldbruskkirtlen funktion og tamoxifen, kan brugen af ​​dette stof ændrer blodets indhold af skjoldbruskkirtelhormon. Men den "frie" eller funktionelle, thyroideahormonniveauerne forbliver i normalområdet, og kvinder, der tager tamoxifen fortsat har normal funktion af skjoldbruskkirtlen.