Evb

Behandlinger for nyrekræft

Lær om de forskellige procedurer, der anvendes til behandling af nyrekræft.

Mens kirurgi er den vigtigste behandling for nyre kræft, der kan fjernes, nogle mennesker er for syge til at have kirurgi. Undertiden andre metoder kan anvendes til at ødelægge nyre tumorer. Men der er meget mindre information om, hvor godt disse metoder virker på lang sigt, og nogle læger stadig kan tænke på dem som eksperimenterende.

Kryoterapi (Cryoablation): Denne behandling bruger ekstrem kulde til at ødelægge tumor. En hul probe (nålen) sættes ind i tumoren enten gennem huden eller under laparoskopisk kirurgi. Meget kolde gasser føres gennem sonden, hvilket skaber en is bold, der dræber tumoren.

Radiofrekvens ablation (RFA): Denne behandling bruger højenergi-radiobølger til at opvarme tumoren. En tynd, nålelignende sonde er placeret gennem huden og bevæges, indtil enden er i tumoren. Når den er på plads, er en elektrisk strøm ledes gennem sonden, som opvarmer tumor og dræber kræftcellerne.

Arteriel embolisering: Denne behandling blokerer arterien, der fodrer nyren med kræft. Denne metode er sjældent gjort, men det er undertiden anvendes før kirurgi for at dræbe nogle af kræftceller og reducere blødning under operationen.

Strålebehandling: Strålebehandling er behandling med høj energi stråler (såsom røntgenstråler) til at dræbe kræftceller eller skrumpe tumorer. Ekstern stråling sigter stråling fra uden for kroppen på kræft. Denne type behandling er undertiden bruges som den vigtigste behandling for nyrekræft hos patienter, som ikke kan opereres. Det kan også bruges til at lette (Palliate) symptomer såsom smerte, blødning, eller problemer forårsaget af kræft spredning (især til knogler eller hjernen). Men nyrekræft ikke reagerer godt på stråling. Det er ikke ofte anvendes før eller efter kirurgi, fordi undersøgelser har vist, at der ikke hjælper folk lever længere. En særlig type strålebehandling kendt som stereotaktisk strålebehandling kan undertiden anvendes til enkelte tumorer, der har spredt sig til hjernen. Denne behandling faktisk ikke involverer operation.

Bivirkninger af stråling kan omfatte milde hudforandringer, der ligner solskoldning, såvel som kvalme, diarré, eller træthed. Ofte er disse gå væk efter en kort stund. Stråling kan også gøre bivirkninger af kemoterapi værre. Stråling til brystet område kan give lungeskade og føre til åndedrætsbesvær og åndenød. Bivirkninger af stråling til hjernen bliver normalt mest alvorlige et eller to år efter behandlingen og kan omfatte hovedpine og besvær tænkning.

Målrettede behandlinger: Som forskere har lært mere om gen ændringer i celler, der forårsager kræft, har de været i stand til at udvikle nyere lægemidler, der er rettet nogle af disse ændringer. Disse målrettede lægemidler virker på en anden måde end standard kemococktail, og de har forskellige bivirkninger.

I de sidste par år har nogle målrettede lægemidler er blevet godkendt af FDA til brug mod fremskreden nyrekræft. Målrettede behandlinger omfatter medicin, der stopper væksten af ​​nye blodkar, som foder kræft og narkotika, der stopper andre dele af kræft cellevækst. De bruges ofte som den første linje i behandling for avanceret nyre kræft. Mens de kan svinde ind eller bremse væksten af ​​kræft, er det endnu ikke klart, om nogen af ​​disse stoffer kan helbrede nyrekræft.

Biologisk behandling (immunterapi): Målet med biologisk behandling er at styrke kroppens eget immunsystem til at bekæmpe off eller ødelægge kræftceller. Før målrettede behandlinger, var dette den mest almindelige første behandling af fremskreden nyrekræft, og det kan stadig være nyttige for nogle mennesker. Fordi biologisk behandling kan være svært at give og kan forårsage alvorlige bivirkninger, nogle læger nu gemme det til folk, der har kræft, der ikke reagerer på målrettede behandlinger.

De vigtigste immunterapi lægemidler, der anvendes i nyrekræft er cytokiner (proteiner, der aktiverer immunsystemet). For et lille antal patienter kan cytokiner formindske kræft til mindre end halvdelen af ​​dens oprindelige størrelse. Bivirkningerne af immunterapi kan være alvorlige og sjældent dødelig. Af denne grund bør kun læger med erfaring i brug af cytokiner give denne behandling til mennesker med nyrekræft.

Kemoterapi: Kemoterapi ("kemo"), er brugen af anti-cancer medicin, der er sat ind i en vene eller gives som en pille. Disse stoffer ind i blodbanen og gå hele kroppen, hvilket gør behandlingen nyttigt for kræft, der har spredt sig til fjerntliggende organer. Nyre kræft normalt ikke reagerer godt på kemo.

Chemo kan have nogle bivirkninger, som afhænger af, hvilken type medicin, hvor meget du tager, og hvor længe du tager det. De fleste af bivirkningerne gå væk, når behandlingen er overstået. Enhver, der har problemer med bivirkninger, bør tale med deres læge eller sygeplejerske. Der er ofte måder at mindske dem.

Smerter kontrol: Smerte er et stort problem for nogle mennesker med fremskreden nyrekræft. Vær sikker på at fortælle din læge eller sygeplejerske om nogen smerte, du har. Medmindre de kender din smerte, kan de ikke hjælpe dig.

For de fleste mennesker, vil behandling med morfin eller andre opioider (de stærkeste smertestillende medicin tilgængelig) arbejde for at kontrollere smerten. Til behandling til at fungere bedst, skal smertestillende medicin tages på en regelmæssig tidsplan, ikke kun når smerten bliver dårlig. Nogle langtidsvirkende former for morfin og andre stoffer skal tages én gang eller to gange om dagen.

I nogle tilfælde kan kirurgi eller strålebehandling hjælpe med at lindre smerter forårsaget af kræft breder sig til bestemte områder. Dette kaldes palliativ behandling. I mennesker, hvis kræften har spredt sig til knoglerne, kaldet narkotika bisfosfonater kan også være nyttig. Sommetider eksperter i smerte kontrol kan gøre særlige procedurer såsom en nerve blok til at mindske smerter.