Evb

Behandling meningitis med iltbehandling

Med meningitis, kan patienterne får så syge, at de har problemer med vejrtrækningen. Oxygen terapi kan hjælpe med at få mere ilt ind i blod og væv, og holde alvorlige problemer i skak.

Meningitis kan undertiden medføre åndedrætsbesvær, at hvis venstre ubehandlet, kan føre til alvorlige problemer, herunder respirationssvigt. Når vejrtrækning opstår problemer, kan iltbehandling bruges til at gendanne blodets iltindhold.

I en sund ung person, vil niveauet af ilt i blodet (kaldet ilt mætning) være over 97 procent. Hvis ilt mætninger er lavere end omkring 90 procent i en person med meningitis, vil personen skal have supplerende ilt at hæve iltmætning til et sundere niveau.

Hvad er iltbehandling?

Oxygen terapi kan hjælpe patienter med meningitis at helbrede ved at forhindre hypoxæmi - ikke nok ilt i blodet - og sikre, at ilt nok får lov til at alle celler i kroppen.

For lidt ilt kan sulte hjertet og hjernen af ​​denne livreddende gas, hvilket resulterer i hukommelsestab, eller eventuelt hjertesvigt. At få nok ilt ind i patientens blodbanen under iltbehandling kan hjælpe med at forebygge disse komplikationer.

"Nogle gange patienter udvikler lungebetændelse sammen med meningitis," forklarer Nathan Litman, MD, direktør for pædiatriske smitsomme sygdomme på Børnehospital på Montefiore Medical Center i Bronx, New York. "Når dette sker, iltbehandling ofte behov for at forbedre niveauet af ilt i blodet."

En ventilator (en mekanisk vejrtrækning maskine) kan anvendes, hvis der er tegn på respirationssvigt - hvis en patients bevidsthedsniveau er lavt, eller hvis patienten ikke ånder dybt eller ofte nok.

"Børn, der er for syge fra meningitis at trække vejret på egen hånd kan placeres på en ventilator, som er en type af ilt terapi," siger Dr. Litman.

Hvornår er iltbehandling nødvendig for meningitis?

Oxygen terapi normalt kun bruges til kritisk syge patienter. "De fleste børn og voksne med meningitis ikke behøver ilt terapi," siger Litman.

At afgøre, om iltbehandling er nødvendig, en arteriel blodgas (ABG) test er udført. En ABG kræver at tage en blodprøve fra en pulsåre (normalt i håndled) og analysere dem i et laboratorium.

Iltindholdet kan også måles kontinuerligt med en enhed kaldet et pulsoximeter, en enhed, der er klippet til en finger, tå eller øreflip. Observere patienten åndenød eller træthed fra bestræbelserne på at få mere ilt, sammen med andre kliniske observationer, hjælper også lægerne afgøre, om iltbehandling er nødvendig.

Hvordan oxygenbehandling gives

Ikke alle med meningitis, der har brug iltbehandling skal sættes på en respirator. Enhver af følgende afgivelsessystemer kan anvendes til at tilføre ilt terapi:

  • Næsekateter. Denne enhed har et tyndt rør og to små dyser, der rager ind i næseborene, men giver patienter til at kommunikere, spise og drikke, mens de fik ilt.
  • Ansigtsmaske. Dette indgivelsessystem dækker næse og mund og kan tillade højere niveauer af ilt flow end den nasale kanyle. Der findes flere forskellige typer af ansigtsmasker, der anvendes i iltbehandling.
  • Tracheotomitubus. Denne mulighed er kendt som transtracheal iltbehandling. Det indebærer kirurgisk indsættelse af en lille fleksibel kateter i trachea (luftrør) gennem et rør. Ilten omgår mund og næse og går direkte ind i luftrøret.
  • Hood eller telt. En ilt hætte eller telt bruges ofte til børn, der kan ånde på egen hånd, men stadig har brug for ekstra ilt til at hjælpe dem med at komme fra meningitis. Dette indgivelsessystem kan også anvendes til voksne.

Fordele og ulemper ved iltbehandling

Oxygen terapi kan være en livreddende meningitis behandling, fordi det øger mængden af ​​ilt til rådighed for både sunde og betændte væv, og det hjælper med at forhindre respirationssvigt. Men hvis ikke overvåges nøje, kan iltbehandling være skadelig.

"For meget ilt kan være giftige for lungerne," siger Litman. Dette gælder især for meningitis patienter med lungesygdomme som emfysem eller bronkitis. Oxygen terapi kan føre til respiratorisk svigt og død hos disse patienter.

Babyer har andre problemer med for meget ilt. »I unge spædbørn kan iltbehandling føre til blindhed," siger Litman. Det er fordi store mængder af ilt i nyfødte kan forårsage overvækst af nye blodkar i øjnene, blokerer synet.