Evb

Behandling jernmangelanæmi

Kost ændringer, jern kosttilskud, og andre behandlinger kan hjælpe med at forbedre jernmangelanæmi, men du skal være opmærksom på bivirkninger.

Hvis du er diagnosticeret med jernmangelanæmi, vil din læge formentlig råde dig til at øge din jern indtag. Hvordan? Afhængigt af årsagen og sværhedsgraden af ​​din anæmi, kan lægen foreslå kostændringer, jern kosttilskud, eller endda jern injektioner.

Din krop har brug jern til at bygge sunde røde blodlegemer og hæmoglobin, et protein i blodet, der transporterer ilt til hver eneste celle i din krop. Anæmi opstår, når kroppen ikke producerer nok af de røde celler. Folk på størst risiko for jernmangelanæmi, den mest almindelige form for anæmi, er spædbørn, småbørn, præmenopausale kvinder (på grund af overdreven blodtab ved menstruation), gravide kvinder og folk med indre blødninger.

Andre årsager til jernmangelanæmi omfatter en kost lavt jern og den manglende evne til kroppen til at optage jern grund af en anden sygdomstilstand. En mildt tilfælde af jernmangelanæmi må ikke forårsage nogen symptomer. De, der er mere alvorligt anæmiske kan opleve træthed og svaghed og har bleg hud.

Det er vigtigt, at din læge finde ud af hvad der gør dig anæmisk, fordi nogle gange anæmi er et tidligt tegn på en potentielt alvorlig medicinsk tilstand, som kan behandles med succes, hvis fanget tidligt.

Behandling jernmangelanæmi med kost ændringer

Din læge kan anbefale en kost fyldt med jern-rige fødevarer og en multivitamin med jern, hvis du er mildt anæmiske. De fødevarer med den højeste jernindhold er:

 • Kød, især oksekød og lever
 • Fjerkræ - kyllingelever er pakket med jern
 • Fisk og skaldyr, især østers
 • Bladgrøntsager, ligesom grønkål, spinat og broccoli
 • Bønner og ærter
 • Jern-berigede brød, pasta og korn

Bemærk: Jern fra vegetabilske kilder er mindre let absorberes end jern fra kød, fjerkræ, fisk eller skaldyr.Behandling jernmangelanæmi med jerntilskud

I mange tilfælde vil kostændringer alene ikke gøre det trick, så lægerne ofte anbefale kosttilskud for at øge din niveauer af lagrede jern og hæmoglobin. Jerntilskud kan købes på købmænd og supermarkeder. De kommer i pille, kapsel, og i flydende form. Ferrojern er den form bedst absorberes.

Din læge kan rådgive dig om, hvor mange milligram af jern til at tage og hvor længe, ​​der er baseret på dine behov. Sørg for at følge lægens ordre nøje, fordi at tage for meget jern kan være giftige - du ønsker at holde alle former for jerntilskud væk fra børn.

Bivirkninger af jerntilskud

Tager jerntilskud kan have ulemper. Kvalme, opkastning, mavesmerter, diarré, forstoppelse, og mørke-farvet afføring er almindelige bivirkninger. Her er nogle måder at mindske bivirkningerne og få mest muligt ud af dine jerntilskud:

 • Start langsomt ud. Du vil måske være i stand til at undgå en dårlig mave, hvis du begynder med en halv dosis og gradvist arbejde op til en fuld jerndosis.
 • Tag med en snack. Selvom kosttilskud arbejde bedre på tom mave, kan lægen foreslå at tage dem med mad for at nedsætte bivirkninger.
 • Overvej en taburet skyllemiddel. Hvis jern gør dig forstoppet, kan tage en taburet skyllemiddel hjælpe med at få tingene.
 • Drik din juice. Orange juice eller andre drikkevarer med C-vitamin hjælper kroppen absorbere jern. Må ikke forbruge mælk, koffeinholdige drikke, antacida eller kalktilskud på samme tid som jerntilskud, fordi de nedbringer jern absorption.

Behandling jernmangelanæmi med jern injektioner

Hvis kostomlægning og kosttilskud ikke er nok til at løse jernmangelanæmi, jern injektioner gives intravenøst ​​(direkte ind i en vene) eller skudt ind i en muskel, sædvanligvis overarmen, kan være påkrævet. Kun en læge, sygeplejerske eller sygeplejerske praktiserende på et hospital, klinik eller læge kontor bør administrere denne behandling.

Du har måske brug en jern indsprøjtning, hvis du:

 • Fandt du ikke reagerer godt på oral jerntilskud eller ikke kunne tåle bivirkninger
 • Har en gastrointestinal eller fordøjelse problem, der holder jern fra at blive absorberet gennem fordøjelseskanalen
 • Mistede en masse blod og har meget lave jern niveauer
 • Tag erythropoiese-stimulerende stoffer (ESA'er), såsom Procrit eller Epogen, for at øge produktionen af ​​røde blodlegemer. Generelt er folk, der tager ESAs er anæmiske grund af kemoterapi behandlinger, kronisk nyresvigt, eller hiv / aids. De har brug for ekstra jern til at opbygge deres blod.

Bivirkninger af jern injektioner for anæmi

Jernindsprøjtninger har også bivirkninger. Disse kan forekomme umiddelbart efter at få injektion eller senere. Hvis du oplever nogen af ​​følgende symptomer, skal du kontakte din læge:

 • Lavt blodtryk
 • Feber eller kulderystelser
 • Smerter ved injektionsstedet
 • Muskel-og ledsmerter
 • Rødme eller hovedpine
 • Kvalme
 • Udslæt

En meget lille procentdel af mennesker, der er allergiske over for denne særlige behandling kan opleve anafylaksi eller gå ind i anafylaktisk chok, en potentielt livstruende situation. Din læge vil administrere et lille jerninjektion før din behandling begynder at sikre, at du ikke er allergisk.

Hvis du har jernmangelanæmi, at udsigterne er gode. Med den rette behandling, som regel blodtal vende tilbage til normal efter et par måneder, hvilket giver dig den energi du har brug for til at opretholde din travle liv.