Evb

Arvelige farve synsproblemer

De fleste farve vision problemer nedarves (genetisk) problemer med kegle celler i øjet. Det er de celler, der gør dig i stand til at se farven. Arvede farvesyn problemer påvirker begge øjne lige, er sædvanligvis til stede ved fødslen, og ikke ændrer sig under en persons liv.

De mest almindelige farve synsproblemer nedarves problemer, som gør det sværere at se rød eller grøn, så det bliver svært at skelne mellem nuancer af disse to farver. Denne type problem påvirker omkring 8% af mænd og mindre end 1% af kvinder. En sjælden form for arvelig problem, der påvirker den måde, en person ser blå og gule nuancer opstår ligeligt hos mænd og kvinder.

Typer af nedarvede farve synsproblemer

Der er fire hovedtyper af nedarvede farve problemer med synet.

Den mest almindelige form for farve vision problem, kaldet unormalt trichromacy, opstår i mennesker, der har alle tre typer kegle celler (for at se rød, grøn eller blå), men mangler eller har en unormal mængde af én type kegle celle eller én type har en fejl i de pigmenter, at kegle cellerne bruger til at fornemme farve.

 • Mennesker med denne type kan se alle tre farver, rød, grøn og blå-men ikke så godt som folk med normalt farvesyn. Det vil sige, at de ser forskellige nuancer af farver end mennesker, der har normalt farvesyn.
 • Den mest almindelige farve vision problem er problemer med at se rød og grøn. Dette problem varierer meget fra person til person. Nogle mennesker har kun en lille svært ved at se rødt og grønt, og de kan ikke engang vide, at de har en farve vision problem. Andre mennesker kan have en meget svært ved at se rødt og grønt.

Anden type farvesyn problem, kaldet dichromacy, opstår, når en af de tre typer tapcellerne mangler. Der er, kan en person kun se to af de tre farver.

 • De fleste mennesker med denne farve vision problem kan fortælle forskellen mellem blå og gule, men har problemer med at se røde og grønne farver. (Meget få mennesker i denne kategori kan se røde og grønne farver, men ikke blues og gule farver.)
 • Mennesker med denne type problemer har mere alvorlige farve vision problemer i forhold til den første type (anomale trichromacy).

Den tredje type af nedarvede farvesyn problem, såkaldt blå-kegle monochromacy, opstår, når to af tapcellerne (rød og grøn) mangler.

 • Dette problem rammer hovedsageligt drenge og mænd.
 • Afstand vision er ofte ringe, og drenge med denne betingelse kan have gyngende øjne (nystagmus).
 • En dreng eller mand med blå-kegle monochromacy kun er afhængig hans blå kogler til farvesyn.

Den fjerde hovedtype af arvet farvesyn problem, kaldet achromatopsia, opstår, når alle tre typer tapcellerne mangler.

 • En person med denne farve vision problem kan ikke se nogen farve, kun nuancer af gråt, sort og hvid.
 • Folk der har denne type farve vision problem kan også have andre problemer med synet, såsom dårlig afstand og læsning vision og lysfølsomhed (fotofobi).
 • Denne type farvesyn problem er den sjældneste og mest alvorlige.
 • Dette kaldes også stang monochromacy, fordi den person må stole på øjets Rod celler til vision.

Genetik nedarvede farve synsproblemer

De fleste farvesyn problemer arvet fejl i de gener, der styrer produktionen af keglen pigmenter af keglen celler i øjet, der ser farve.

Generne for Kegle celler involveret i at se røde og grønne farver er på X-kromosomet. Kvinder har to X-kromosomer. Hanner har kun et X-kromosom og et Y-kromosom, og de modtager deres X-kromosom fra deres mor.

 • En mand vil have en rød / grøn farve vision problem, hvis den mangelfulde gen er på hans single X kromosom. En kvindelig skal have fejlbehæftet gen på begge X-kromosomer til at forårsage farve problemer med synet, og det sker langt sjældnere.
 • En kvinde, der bærer et gen for denne type farve vision problem har en 50% chance for at overføre det til hendes sønner (fordi de vil modtage en af ​​hendes to X-kromosomer). Hendes døtre vil have den farve vision problem, hvis de får den mangelfulde gen på X-kromosomet fra både moderen og faderen. Det er langt mindre tilbøjelige til at ske.
 • En kvinde kan bære genet for rød / grøn farve synsproblemer uden at blive påvirket, men kan videregive genet videre til sine børn. Dette er grunden til en farve vision problem kan "springe" en generation i familier, der har en historie af farve problemer med synet.

Generne for Kegle pigmenter involveret i at se blå farver er ikke på X-kromosomet, men på en ikke-kønskromosomer at både hanner og hunner. Det betyder blå farve vision problemer opstår lige ofte hos mænd og kvinder. Men disse typer af farve synsproblemer er relativt sjældne.